Mar 20, 2016

Vinarija Vinik: Uživanje u vinu uz sveće i tamburaše



Пут вина недавно нас је поново одвео у Вршац, овога пута у винарију „Виник” где смо се у пријатном амбијенту само придружили групи која је уживала у дегустацији божанског пића. Нису то били обични туристи, већ представници различитих винских редова из Мађарске, као и неколико чланова винских редова са територије Србије.

Домаћин Никола Цуцуљ познат нам је од раније. Велики је мајстор вина винског витешког реда „Свети Теодор” (добио име по заштитнику града) и човек који велики допринос даје подизању винске културе, од производње вина до оног што се зове вински туризам.

Бренд винарије је вино „Вржоле”(, директна асоцијација на француско вино божоле, чиме је Никола, како каже хтео да скрати име, презиме, назив сорте, једноставно да брендира своје вино.)



Да је у питању породични посао, примећујемо по ангажовању двојице синова и супруге Јасмине, који поред Николе, потпуно уиграно и спонтано, брину да присутни у сваком тренутку буду домаћински услужени.

„Ово је у неку руку колегијална посета, али свако зна свој део посла. Код нас се иначе искључиво долази на најаву, а гости уз сервираање хране и вина добију и причу о вину (правилно држање чаше, правилно сервирање вина...) онолико колико их интересује. Подрум се налази у старој швапској кући старој око 100 година. У једном делу преуређена је за производњу у другом за пријем гостију.  У типичном подрумском амбијенту, за храстовим столовима може да се смести педесетак људи, а нарочити ефекат је када се у вину ужива уз свеће и тамбураше. То је пракса када гости то од нас траже, посебно они редовни, који због угођаја код нас долазе да прославе неке важне датуме. Што се хране тиче, нудимо искључиво „мало јачи” роштиљ (роловано бело месо у сланини) или гулаш који сам кувам. На крају долази штрудла са маком” каже Цуцуљ.


Из даљег разговора сазнајемо да су стални гости најчешће пословни људи или туристи које доводе београдске туристичке агенције, што нас је навело да поставимо питање колико смо напредовали када је винска култура у питању.
„Напредак је очигледан, делом захваљујући и постојању винских редова... И вина су квалитетнија! Опала је потрошња обичних стоних вина, истовремено је порасла потрошња висококвалитетних вина и у томе видим шансу малих подрума који се баве производњом мањих количина, али квалитетног вина... Сећам се да пре десетак година код нас нису могле ни да се купе квалитетне чаше за вино, а сада је и та понуда одлична”, Цуцуљ.
Положај вршачког виногорја у односу на околину је домнинантан, а подрум „Виник” добитник је Златне медаље на последњем Сајму туризма у Новом Саду и Повеље Привредне коморе Војводине за квалитет услуге. Све ово је довољан репер за неке друге људе у овом послу, који често кажу да у Вршац дођу да нешто науче.
*** april 2011.godine

No comments:

Post a Comment