Jan 28, 2009

Aleksinac: Istorija na svakom koraku


Istorija na svakom koraku


     Tematski turizam baziran na istoriji, prvi je adut u turističkoj ponudi opštine Aleksinac, smeštenoj u plodnoj južnomoravskoj dolini oivičenoj planinama Jastrebac, Leskovik i Bukovik. Kako kaže Dragoslav Ristić iz opštinske organizacije za turizam i sport „OTIS”, objašnjenje leži u činjenici da je u periodu 1806. do 1876. godine u ovom kraju bilo oko jedanaest žestokih bitaka sa Turcima i to najviše u području Deligrada.
      Obilazak duhovnih sastajališta započinje od Hrama Sv. Nikole u samom centru grada, dok je u okolini, u Gornjem Adrovcu crkva sv. Trojica, zadužbina porodice pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog koji je tu poginuo. Prvobitno je njegovo telo bilo sahranjeno u porti manastira Sv. Roman, da bi kasnije ostaci bili preneti i sahranjeni u porodičnoj grobnici u njegovom rodnom mestu Razumovka. Interesantno je da je pukovnik Rajevski, kao veliki heroj i ljubavnik, poslužio Lavu Tolstoju kao prototip za lik Vronskog u romanu Ana Karenjina.
      U podnožju planine Leskovik nalazi se manastir sv. Stevan, star više od šest vekova sa veoma lepo uređenim konakom i salom za oko stotinjak posetilaca. Iznad njega su ostaci srednjevekovnog grada Lipovca, a u blizini i dečije odmaralište, odnedavno osposobljeno i za prijem turista. 
      Aleksinački kraj ima veliki problem sa smeštajnim kapacitetima, 76 kreveta u Lipovcu, i još skoro toliko raspoređenih u manjim privatnim hotelima „Šumatovac”, „Marko Polo” i „Karitas”. U pomenutim objektima prenoćište sa doručkom kreće se od 900 do 1.200 dinara, dok je u odmaralištu pun pansion oko 1.200 dinara. U cilju povećanja smeštajnih kapaciteta zaposleni u OTIS-u šansu vide u pokretanju seoskog turizma.
     U kraju već postoji mnogo domaćinstava koja uz malu prenamenu mogu vrlo brzo da se stave na raspolaganje gostima u potrazi za mirnim odmorom. Raspoređena su u selima Bobovište, Rutevac, Krušje, Radevac, Gredetin i Vukanja, Bovan, Subotinac, Katun, Lipovac, Prugovac, Beli breg ...U njihovom okruženju nalazi se značajno kuturno- istorijsko blago. Oživljavanje sela, podstaklo bi druge ljude da pokrenu neke poslove u službi turizma, kao što to već čine članovi aleksinačkog udruženja „Radinost”, štiteći stare zanate. Njihovi suveniri sa etnomotivima pokazuju osobenost aleksinačkog pomoravlja i čine ga prepoznatljivim i interesantnim i domaćim i stranim turistima.
     Gastonomsku ponudu vrlo uspešno prezentuju brojni ugostiteljski objekti, a u skladu sa tradicijom i svim elementima pravog srpskog nacionalnog restorana, u samom centru nezaobilazan je etno restoran „Srpska kafana”. Domaći sir, kajmak, proja i domaća pogaču, sastavni su deo trpeze, a „aleksinački ćevap” i „filovana vešalica” njen zaštitni znak.
Senka Lučić
objavljeno: 28/01/2009