Apr 29, 2009

Врњачка Бања: Берза бања


     
      Међународни стандарди у здравственом туризму и место бања у здравственом туризму ЕУ, потом Talaso Spa и Wellness могућности у здравственом туризму Србије, биће основне теме 20. Берзе - Конгреса бања који ће се 25. и 26. маја одржати у Врњачкој бањи. Према информацијама добијеним у Удружењу бањских и климатских места Србије, обрада ових тема само је почетак озбиљне едукације менаџмента у нашим бањама и независним (градским) wellness и спа центрима широм Србије. Поменуте теме су у складу са планираним активностима самог Удружења у овој години, а то су припреме наших бања за увођење међународних стандарда у медицини и немедицини. У оквиру Конгреса планирано је и предавање о значају који на стандарде и економски успех у појединим европским бањама има, пре четири године уведен печат квалитета EUROSPA Мед и EUROSPA wellness печат квалитета. До овог сертификата се иначе стиже испуњавањем више од 400 услова у медицинском и немедицинском сектору.

      - У сталном контакту са ESPA и осталим чланицама ове асоцијације, у прилици смо да се упознамо са проблемима на које наилазе европске бање. То је, пре свега, нелојална конкуренција која се шири отварањем „салона лепоте“ (beauty farm) који запошљавају нестручну радну снагу, без испуњавања основних услова да се назову wellness или спа центром, а то је медицински образован кадар. Све асоцијације бања у Европи се ангажују на укидању права да ови салони у свом имену имају реч СПА који треба да остане резервисан за бањске установе. На Конгресу у Бањи предавачи ће бити др. Сиргун Ланг, председница ESPA (бивша градоначелница Баден – Бадена) и Реинхард Петрy, менаџер ESPA. Учешће су потврдили и високи представници удружења бања из Румуније, Словеније и Турске, а очекује се и долазак наших колега из удружења бања Словачке, Чешке, Бугарске, Мађарске и Грчке. Презентације представника удружења бања садржаће тренутно стање бањског туризма у њиховој земљи, последице приватизације, однос државе/фондова према здравственим установама у бањама, каже Владан Вешковић секретар Удружења бањских и климатских места Србије.

     Наравно, важно је истаћи да значајно место на Берзи заузима око 250 домаћих учесника, односно представници Министарства здравља, Туристичке организације Србије и локалних туристичких организација, менаџмент и лекари рехабилитационих центара, професори са факултета – чланица Удружења.

     Другог дана Берзе на програму је симпозијум под радним називом „Промоција туризма Србије преко медија“ уз учешће водећих туристичких новинара и професора. Други дан је такође резервисан и за одржавање редовне Скупштине Удружења бања Србије уз учешће свих чланица – њих око 80, председника општина, директора специјалних болница, декана факултета и други.

С. Л.
објављено: 29/04/2009