Aug 20, 2008

Шетња кроз Врњачку Бању


    Годинама програмски садржаји у оквиру туристичке понуде Врњачке Бање привлаче госте различитих жеља и потреба, а она постаје за многе главно место за пуњење батерија.
За свакога осмех, смештај доступан џепу и многобројне могућности уживања у сваком тренутку и на сваком месту.

    Променада је главна штрафта, а Врабац место за састајање пре поласка даље: у шетњу, на ручак или пиће, на базен, масажу, једном речју – у живот. Живот чине мале ствари и – љубав, а заљубљени (бивши, садашњи и будући) обавезно сврате до све популарнијег Моста љубави, купе понеки катанац (60 до 200 динара), поред свог имена испишу име вољеног бића и катанац закључају на мост. Кључић заврши у плиткој речици, а они оду „сигурни и уверени” да су на тај начин обезбедили вечну љубав...

    Шетња добро дође, а не кошта ништа, вожња возићем је 50 динара, а улазница за олимпијски базен 150. Цене пића – како где, али ипак усклађене и не претерано високе. У пицерији „Макуљевић”, на самој Променади, еспресо кошта 70, домаћа кафа 50, флашица киселе воде 70, кокакола, фанта, спрајт и лимунада по 100, цеђена наранџа 200 динара. Пива су од 100 до 180, алкохолна пића од 100 до 300 динара, колико кошта и француски коњак, док је за флашицу вина од 0,25 л потребно издвојити 200 динара. Цене вина у бутељкама од 0,7 л крећу се од 500 до 4.000 динара. Оно због чега се у овај локал понајвише свраћа јесте пица, омиљено јело свих узраста, која се овде пече на дрвима. Цене су од 450 до 800, а специјалитет куће – џиновска пица, коју тешко могу да поједу четири особе, кошта 2.500 динара. У сладоледу, воћним салатама, воћним куповима, тортама и колачима може да се ужива по цени већ од 30 динара па све до 300.

 
                 (Фото С. Лучић)

   Кутак на Променади са аутомобилчићима за малишане врви од возача и родитеља који трчкарају за њима, учећи их првим возачким искуствима. Десетоминутна вожња кошта 100 динара. Бицикл на четири точка – популарне рикше (како их зову на Палићу) могу да се изнајме на пола сата за 300 динара.

    Још један начин обиласка и упознавања са Бањом јесте вожња фијакерима од Моста љубави до хотела „Србија” и назад. У организацији агенције „Вук” и истоименог пансиона, вожња у трајању од 15 минута кошта 300 динара, док вожња до извора Снежник, која траје скоро пола сата, стаје 500 динара. Могу да се уговоре и дуже туре, примера ради до Новог Села за 2.000 или кружна вожња по Бањи у трајању од сат времена за 1.000 динара.
Место где се традиционално свраћа и ужива у мирном амбијенту, доброј услузи и изнад свега одличној гастрономској и пријатној музичкој понуди, а помало је издвојено од центра, јесте ресторан „Круна”. Цене су приступачне; примера ради, специјалитет куће за две особе, односно два бифтека са колутовима ананаса, сосом од шампињона, аранжиран похованим печуркама стаје 1.440 динара.

     И за крај, цене смештаја: пун пансион у хотелима кошта од 950 до 3.250 динара, ноћење са доручком у оним мало ексклузивнијим вилама око 3.600 динара, док се кревет у приватном смештају, у зависности од локације и опремљености, креће од 300 до 600, у апартманима око 1.000 динара.

С. Лучић

Крупа на Врбасу


Хук реке и предивна  природа привлаче путнике из целог света


     Смештена у котлини на прелазу између Динарских планина на југу и панонског басена на северу, Бањалука са својим природним даровима, великим зеленим површинама, с правом носи епитет града зеленила.


     И док градско језгро на сваком кораку и са неким посебним шармом осваја и опушта, околина отвара могућност за наставак уживања на неком од многобројних и уређених излетишта.
Једно од њих је Крупа на Врбасу, смештена на месту где Врбас напушта кањон и улази у Крупско поље док се са његове леве стране улива река Крупа.

 
                                      (Фото С. Лучић)

     Извори Крупе, слапови, млинови, Стрикина пећина, црква брвнара из 16. века и средњовековни град Гребен (из 1192. године), само су нека од обележја излетишта удаљеног од Бањалуке око 25 километара. Хук реке и брзина којом се слива низ камене стрмине привлачи викендаше, излетнике, рекреативце и риболовце. Овде се традиционално окупљају и уметници са свих страна света и изазвани чудесном природом стварају најлепша дела, док поклоници верског туризма мир проналазе у манастиру св. Илије из 1289. године до кога води пешачка стаза кроз шуму.


     У летњем периоду, осим Крупе на Врбасу, Бањалучани и њихови гости сваки слободан тренутак користе да се друже, опусте и одморе на обалама Врбаса, или на излетиштима као што су Бањ брдо са спомеником Трешњик, Понир, Траписти, Шибови, Сутурлија, Српске Топлице…

С. Л.
објављено: 20/08/2008