Jun 11, 2008

Григор зове у Бањалуку



     После запажених наступа на карневалима у Будви и Врњачкој Вањи, Бањалука и агенција „Примера” из овог града постали су званично део велике породице FECC-а (Европске асоцијација карневалских градова). Тако су се Бањалучани нашли раме уз раме са више од 500 чланова из 49 земаља, међу којима су активне и све републике бивше Југославије, али и придружене земље са других континената, попут Аргентине, Бразила, САД, Тринидада и Тобага, Уругваја...

    Град на Врбасу је, поред географског положаја и природних лепота, познат и по бројним културно-спортским активностима. Верујући да ће бити једнако добри домаћини и организатори, кренули су са припремама првог Међународног бањалучког карневала. За маскоту карневала изабран је прави симбол или заштитни знак, Григор – голуб гриваш, симбол мира, пријатељства и љубави.


 
  Добро дошли у град младости и отвореног срца


     Увод у велику фешту на главним градским улицама која ће се одржати наредног викенда означио је Месец карневала (почео 15. маја), односно бројна дешавања под називом Карневалске манифестације Бањалучког карневала.
Између осталог, организовани су седмодневни Дани дечје радости, а централни догађај била је Дечја карневалска поворка (24. мај) у којој се нашло око 2.000 малишана маскираних у ликове из маште.

     О чему маштају одрасли, почећемо да откривамо у петак 13. јуна на свечаној вечери под маскама која се, уз гастрономске специјалитете хотела „Бистрица” (Јахорина) и тамбурашки оркестар „Бањалука”, организује за карневалске групе са стране, покровитеље карневала и ВИП госте.

    Круна дешавања је субота, 14. јун: долазак падобранаца са заставама, пуштање голубова мира и љубави, полазак карневалске поворке уз химну карневала.

     Централну међународну карневалску поворку од око 1.500 учесника из БиХ и иностранства, како и доликује, предводиће званице из FECC-а и бањалучке мажореткиње. Траса ће водити од старе зграде Владе и Народног позоришта до Општине где је прво представљање, потом правац до централног дела између Трга Крајине и Парка Петар Кочић на друго представљање.
И ту је крај приче за посетиоце и посматраче, али не и за учеснике. Наставак дружења планиран је у Крупи на Врбасу, уз печеног вола на заједничком ручку, обилазак манастира Крупа, истоимене реке, уметничке колоније, рафтинг, наступ културно-уметничких друштава на великој бини Фестивала „Крупа 2008”... Наредно окупљање је већ 20. и 21. јуна у Панчеву, потом од 13. до 20. јула у Врњачкој Бањи.


С. Лучић
објављено: 11/06/2008