Feb 4, 2009

Фестивали у Бачком Петровцу


(Фото: ТО Б. Петровац)
    На недавно одржаном (22.-25. јануара) Mеђународном сајму туризма „ИТФ Словакиатоур 2009“ у Братислави, у организацији Туристичке организације Војводине, своју туристичку понуду представила је и општина Бачки Петровац.

     Наступ под логом „Словенске захраничие” (слободно преведено Словаци без граница) привукао је велику пажњу посетилаца. Посебно интересовање изазвали су фестивали који се организују у Бачком Петровцу и околини, али и могућност краћег боравака током транзита кроз нашу земљу.
 
    
     Следеће сајамско представљање је крајем фебруара на 31. Међународном сајму туризма ИФТ 09 у Београду, где ће се Бачки Петровац представити самостално у хали 14. Под слоганом „Село испод дуге”( All season willage) дочараће село као вечиту тему. Село нема сезону, већ својом лепотом током читаве године може бити одлично место активног одмора за све генерације (бициклизам, лов, риболов, шетња панонскм улицама, и обалама канала и Дунава). Како нам је рекла Љубослава Штрба, директор Туристичке организације Бачког Петровца, смештај у  категорисаним сеоским домаћинствима креће се од 10 до 20 евра и подразумева ноћење са доручком.

     Као и у Братислави и посетиоци у Београду моћи ће да се упознају са организацијом винског фестивала „Ускрс у Кулпину” чије одржавање је планирано за други викенд априла месеца у дворцу Дунђерски. Биће представљен и Фестивал кулена заказан за 23 и 24.мај у Бачком Петровцу. Осим такмичења за нај кулен, ову манифестацију прати избор најбоље ракије, богат културно уметнички програм, изложбе тортијаде и спортска такмичења као богата понуда сувенира јер су ово уједно и дани Петровца.

    Међународна манифестација „Свадба некад и сад” (11. јул) темактски је оријентисна на свадбене обичаје некад и сад и из године у годину окупља извођаче из целе Србије и околних држава. Одржава се у дворцу Дунђерски у Кулпину, а осим фолклорног дела организује се модна ревија венчаница, такмичење за нај торту, а гости могу да уживају у дегустацији свадбених јела.

     Лепота, разноврсност и богатство словачких обичаја и села најлепше могу да се доживе првог викенда августа(01.- 04.), када се у Бачком Петровцу одржавају Словачке народне свечаности. Фешта са традицијом дугом већ скоро пола века уједно је и најмасовнија словачка манифестација која окупља Словаке из Србије и региона.

С. Лучић
објављено: 04/02/2009