May 28, 2008

Црноречје у песми и игри


     С лепим временом Србија напросто оживи и готово да нема краја у коме се из викенда у викенд не организује нека светковина или народно окупљање, или модерним језиком речено – манифестација.

     Тако се у источној Србији, у општини Бољевац увелико приводе крају припреме за предстојећи фестивал „Црноречје у песми и игри”, који се традиционално одржава другог викенда у јуну. Окосница овогодишњег, 38. по реду фестивала је традиционални фолклор подручја Црна Река. Ово је етномузиколошки веома занимљив крај са богатим културним наслеђем, чији корени датирају из предантичког, античког и средњовековног периода. Тродневни веома богат фестивалски програм биће у знаку представљања легенди и митова из древних времена који су уткани у културне кодове фолклорног наслеђа овог краја.



   
  
      Манифестација, поред великог броја учесника, из године у годину окупља све више посетилаца. Поред учесника из свих крајева Србије, ове године очекује се долазак група из Македоније и Бугарске, што ће допринети шароликости програма кроз смењивање различитих културних образаца.

      Наравно, све ово обогатиће и звуци фруле, јер ће се у оквиру програма одржати и предтакмичење фрулаша за републички сабор „Ој, Мораво” који се 26. и 27. јула одржава у Прислоници код Чачка.

    Чуће се и звуци трубе, као увертира, односно предтакмичење трубача источне Србије за учешће на овогодишњем Драгачевском сабору трубача у Гучи.

     Како звучи савремена музика заснована на традиционалном мелосу показаће група „Искон” из Суботице и Снежана Маричић из Краљева. „Традиционални занати у савременим условима” део су пратећег програма у оквиру којег ће се изложбом радова ове године представити „Ткачница Бољевац”.

С. Лучић
објављено: 28/05/2008