Feb 2, 2011

Крсте Ивановски (Охрид): Маратонци на сувом


 Одлазак у Охрид на прославу Богојављења којем се овде традиционално придаје велики значај, аутоматски је значио виђење са старим пријатељима, сусрет са неким новим и често врло интересантним људима и њиховим животним причама.
Захваљујући добрим старим пријатељима, вађење Часног крста посматрали смо са простране терасе на последњем спрату хотела Табана, недалеко од старог града, места са ког пуца прелеп поглед на Охридско језеро.
Пажњу нам је привукла неописива гужва у кафићу у доњем делу објекта, посебно дефиле момака у купаћим гаћама који су се припремали за скок у хладну воду. Уз неизоставну жолту (ракију) послужену свим гостима, наш домаћин, Крсте Ивановски објаснио нам је да су то углавном момци из краја и да ће у хладне воде језера уронити више због здравља, јер је такав обичај, посебно што је на овај, за Охриђане највећи празник у години, вода света.
И сам је, како каже у младим годинама пливао за крст и неке 1970. године чак и успео да га ухвати. Данас, пун богатог животног искуства, радо се дружи и пружа подршку младом свету, посебно што је и сам као младић, учио од старијих и искуснијих. Рано је отишао у иностранство ( Париз, Сан Франциско, Сиднеј), где је доста дуго живео, радио различите послове, дружио се са познатим фацама о чему и данас говори са пуно емоција, контролисаних разумом. Искуства стечена вани и честа путовања по белом свету, данас му много значе, јер се овде у садашњој бази бави угоститељством (26 година) и туризмом. Зато себи даје за слободу да Охрид пореди са остатком света, и без задршке констатује да најпознатији македонски туристички центар има висок квалитет понуде, што туристи препознају и због чега се у Охрид радо враћају. Гостопримство домаћина разлог је што се са гостима брзо стварају пријатељски односи и гости се просто осећају као код куће.
Сазнајемо да у сезони доминирају гости из Србије, претежно из Ниша и Београда… Признаје да све има своје, да му је супруга из Србије и скоро у једном гласу са осмехом изговарамо ону народну „одакле ти је жена, одатле си и ти“. Додаје да му је у сваком случају драго због тога, посебно што је у овом туристичком месту много мешовитих бракова. То је једна од предност туризма, наглашава загонетним тоном.
Нисмо могли да одолимо а да не поставимо питање чиме то локални момци, Охриђани освајају девојке и жене, гошће које овде одмарају, често и заувек остају.
- Дугогодишњим искуством са женама и шармом... Сунце и туризам, наравно и авантуризам као нераскидива спона туризма учине своје. Ми нисмо само маратонци кад је пливање у питању, то исто смо и на сувом, посебно кад је освајање жена у питању, искусно ће наш саговорник.
На питање да ли људи последњих година пре бирају долазак у Охрид него одлазак на море, наш саговорник каже да се Охрид изградио много брзо, сад има много сређених плажа, приватни сектор је ојачао, услуга је одлична у сваком смислу. Круна свега јесте загарантовано добар провод и то за дупло мање новца него на мору, због чега је Охрид у сезони увек пун.
На крају додаје и да је у последње време доста туриста из Бугарске, од ове сезоне и доста има доста Холанђана...И опет накратко сетан израз лица... Некад је радио у Палас туристу и сарађивао са јаким европским туроператорима. Присећа се тог периода када се у Охриду више чуо холандски и немачки језик него македонски... Осмехом тера сету, јер како каже, та слика се сада полако враћа.


Манастир Павловац на Космају




Охрид: Богојављење у Охриду