Nov 20, 2014

Главашева кућа



       











     












     Завичајни музеј Главашева кућа у насељу Врањево у општини Нови Бечеј званично је отворен пре пет година у родној кући доктора Владимира Главаша. Главна, приземна, у основи правоугаона кућа саграђена почетком 19 века данас служи као репрезентативни пример куће из времена бидермајера
      Главашева кућа је заједно са ентеријером, намештајем и портретима проглашена за културно добро од великог значаја за Републику


     – У овој кући је 1834 године рођен велики народни добротвор доктор Владимир Главаш. Овде је живео са мајком и дедом, а пошто се никад није женио и није имао потомака он је сву своју имовину поклонио православној црквеној општини врањевачкој. Умро је 1909 године, а кућа је више од сто година била под кључем, каже Јанош Косо домар музеја Главашева кућа.


     Коначно, крајем 2006. године започета је адаптација и уређење овог објекта, а у циљу искоришћења постојећег простора који је представљао добру основу за оснивање Завичајног музеја у Новом Бечеју. Изведени су радови на крову, урађена је санација зидова, замењени подови, постављена је нова водоводна и електро инсталација… Две године касније започета је рестаурација јединствене зидне декорације ентеријера. Поред радова на главној кући, уређено је двориште, а адаптирани су и помоћни објекати у којима су поставке старих заната, земљорадње и сточарства.
     Радови су завршени 2009. године и у фебруару месецу, на стогодишњицу од смрти Владимира Главаша отворен је први новобечејски музеј. Од тада ова целина симболише начин живљења у Војводини у 19 веку, показује како је господа оног времена живела, чиме су располагали, односно како је изгледала богатија грађанска кућа.
 
У просторијама је намештај какав се користио крајем 19. и почетком 20. века, стара пећ, два стара канабеа на којима се некада спавало, масивни зидни плакар, старинско огледало, клавир, а на зидовима портрети Главашеве породице.
 
 





















     – Господа је у оно време имала слуге које су живеле у просторијама у доњем делу куће. Слуге су имале посебан улаз али су њихове одаје биле директно везане са оставом и кухињом где и данас стоји старински шпорет и аутентични предмети из свакодневног живота. Осим предмета директно везаних за живот породице Главаш, обичног света и неких знаменитих становника Врањева, у једној су соби изложени предмети и документи који говоре о познатом композитору Јосифу Маринковићу рођеном у Новом Бечеју
У спомен соби са раскошним намештајем изложени су урамљени пожутели листови са Маринковићевим нотама, албуми са фотографијама и портрети чланова породице Маринковић. Ту је и цртеж новобечејског уметника Милорада Јосимовића на коме је приказан могући изгед композиторове родне куће, каже Косо.
 










Текст и фото: С. Лучић
****новембар 2014.