Oct 17, 2010

Бање Србије: Ковиљача


Одмор у најлепшем парку

У једном од највећих и најлепше уређених паркова у Србији, у наручју реке Дрине и планине Гучево, смештена је Бања Ковиљача
Бања Ковиљача - Курсалон
     Густе шуме и лековитост вода од давнина имају благотворно дејство на људски организам. Ту се лече реуматична обољења, дегенеративне промене зглобова и кичменог стуба, дискус хернија и стања након операције дискус херније, пострауматска стања горњих и доњих екстремитета и кичменог стуба, лакша оштећења централног нервног система, лезије периферних нерава, мишићна обољења, стерилитет, остеропороза, лимфедем. Због тога се некад првенствено одлазило у бање, а данас, савремени начин живота просто нам је наметнуо потребу да у бањске центре одлазимо превентиве ради, како би кроз различите видове релаксације опустили и истовремено сачували здравље у овим стресним временима.
    Све то могуће је у самом срцу Бање Ковиљаче у Специјалној болници за рехабилитацију, једном од најсавременијих рехабилитационих центара те врсте у Европи. У том смислу Далиборка Ђурђевић из агенције Дар Луx препоручује комбиновани боравак у подрињској бањској лепотици. Под тим на првом месту подразумева релаксацију у велнес сентру „Ковиље” у склопу Специјалне болнице, где се на најбољи начин опушта, регенерише и прикупља снага за све изазове свакодневнице.
     Основ угодног боравка јесу добри смештајни капацитети, чиме Бања Ковиљача заиста може да се похвали, како у модернизованим старим здањима, тако и у великом броју новоизграђених, модерно опремљених објеката углавном у приватном власништву. Примера ради, све до краја године у Ковиљачи се може добити услуга пуног пансиона по цени од 1.260 динара по особи.
     Потребе, садржаји и цене јесу оно што мотивише људе да путују, али исти ти људи траже и нешто више, и у том смислу према речима наше саговорнице организују се излети који коштају између 500 и 1.000 динара. У понуди је: посета етно селу у Тршићу, родном месту Вука Караџића; одлазак у средњевековни манастир Троношу, задужбину краљице Катарине; шетња по Гучеву и до најлепше Дринске плаже („Жићина плажа”); посету спортско-рекреативном комплексу „Сунчана река”, а по жељи и у риболов на Зворничком језеру. Други пакет предвиђа посету манастира Свети Николај у непосредној близини средњовековног Соко града из 15.века, Вајат, црква Добри поток код Крупња, Етно села Станишић у Бијељини и Етно села Дринска ружа.
---------------------------------------
Из бањског архива
     Записано је да су у лепотама Бање Ковиљаче, између осталих, уживали и Доситеј Обрадовић и Вук Караџић. Своје ране овде је видао и српски Вожд Карађорђе, а на раскошне балове долазио је и Краљ Александар Карађорђевић.
     Бања Ковиљача постаје бањско лечилиште у време Краља Петра I Карађорђевића који, 1908.године, уз своју резиденцију, подиже савремено сумпорно купатило. Бања Ковиљача је потпуно изграђена током двадесетих и тридесетих година XX века. Подигнути су луксузни хотели и виле, а лепо је уређен и парк који повезује бањске објекте. Место главне забаве од 1939. године постаје надалеко познат Курсалон који плени својом лепотом, а богат ентеријер у себи још увек носи дух прошлих времена. Прва коцкарница на Балкану отворена је у Курсалону.
Сенка Лучић
објављено: 17.11.2010.

http://www.politika.rs/rubrike/putovanja/Odmor-u-najlepsem-parku.sr.html