Oct 7, 2009

Јесењи шарм Јастрепца


 
 
     С првим јесењим данима, планина Јастребац удаљена неких 20 километара од Крушевца, полако добија неки нови шарм и изнова лепотом у своје окриље мами госте жељне правог одмора у средини која својом интимом помало подсећа на Швајцарску.

     Овде нема „класичне комерцијале буке” карактеристичне за неке, код нас из неких разлога популарне планинске центре, што Јастрепцу даје предност у придобијању нових групација које приоритет дају миру и конфору, а не броју кафица и трговинских радњи.
 
     Због свега тога, ово некада популарно излетиште Крушевљана, поново улази у трку за своју позицију на туристичкој мапи, истичући у први план шумовити крајолик у који су по неком добром распореду уткани хотели и виле са садржајима потребним сваком госту. И све то у близини сунчане долине у којој је вештачко језеро окружено стазама и мини одмориштима.
Изнад самог језера уздижу се хотел „Трајал” и вила „Мерима”, и као праве добре комшије воде бригу да квалитетном понудом и пристојним ценама осветлају образ и поврате стари сјај овом некада популарном излетишту Крушевљана.


     Како нам је рекао Дарко Милошевић, менаџер виле „Мерима”, ноћење са доручком у њиховом објекту кошта 1.250, а пун пансион 1.850 динара у лепо опремљеним собама са сопственим купатилом. Ма коју собу да изаберете или случајно добијете, поглед кроз прозор посебан је призор, тако да између осталог можете уживати и у дивном погледу на врхове Јастрепца. Вила је погодна и за организовање семинара, боравак и рекреативну наставу деце или радника, припрему спортиста, за које домаћини у сваком тренутку могу организовати обилазак околине, манстира, лов на дивљач, планинарење...

     За остале трошкове и ситна уживања нису потребни неки већи издаци, посебно ако се има у виду да домаћа кафа у „Мерими”стаје 50, еспресо 60, док су сокови око 80 динара, што свакако и није неки удар на џеп. Кад је храна у питању овде нема рекламације. Јутро углавном почиње уз приганице, домаћи сир и кајмак, мада су домаћини отворени за договор и жеље гостију. У сваком случају порције су обимне, а на роштиљ и велики број јела по поруџбини тешко да ће неко остати имун. Након тога једини проблем може бити неко кило више, али и за то има лека: шетња, планинарење, излети...
 
Текст и фото: С. Лучић
објављено: 07/10/2009