Mar 16, 2011

Pljevlja: grad na tri reke

  Пљевља: град на три реке



  



   






  



   

    Одвајкада су Пљевља била позната по мрком угљу, јакој дрвној индустрији, сиру, зрелом кајмаку, овчијој пршути, печуркама, боровницама... И ту се прича некако завршавала, а ова „варош" на северу Црне Горе, остајала је у сенци Никшића, Подгорице, Приморја. Скрајнута од главних саобраћајница на неки начин била су слепо црево и место у које се долазило само циљано. Због тога су расположиви потенцијали и вредности остајали далеко од шире јавности и потенцијалних туриста...
      На овом подручју сусрећу се две културе, хришћанство и ислам, због чега су архитектура, начин живота и обичаји испреплетани у том смеру. Неговање традиције добрих комшијских и грађанских односа сасвим је нормална ствар, отуда међу његовим становницима влада леп склад без обзира које су вере или нације. Њихове духовне оазе део су богатог културно - историјског наслеђа и објекти вредни пажње приликом боравка у Пљевљима.



      „Најзначајнији православни верски објекат је манастир св. Тројица са изузетно богатом ризницом, другом по величини и садржају међу ризницама у Српској православној цркви. У манaстирској библиотеци чувају се примерци вредних рукописних илуминираних књига, ретки примерци штампаних књига, као и вредне књиге на пергамент папиру из 13 и 14 века. Поред богослужбених предмета од злата, сребра и дрвета, чувају се још и вредна збирка икона, сребром окован штап Светог Саве... Налази се у прелепом амбијенту градског парка Водице, а поред су конаци који имају одређене смештајне капацитете. Најзначајнији верски објекат исламске архитектуре јесте Хусеин Пашина Џамија у самом центру Пљеваља. Подигнута је 1569. године и са минаретом високим 42 метра, лепо изграђеним шедрваном и Сахат кулом висине 30 метара, један је од најважнијих и највећих споменика исламске архитектуре на Балкану. Отворена је за посетиоце и у њој се поред интересaнтних реликвија, чува Куран из 16 века украшен минијатурама са позлатом", каже Драгиша Сокић, директор Туристичке организације Пљевља.
      У део лепота уверили смо се посетом Милет Баште прелепог градског парка опеваног у песмама Пљеваљских тамбураша. Датира с краја 19 века када су га уредили аустроугарски војници који су боравили у Пљевљима. Парковску целину употпуњује истоимени ресторан са доста места за седење, пространом терасом, великим паркингом, разноврсном и наравно одличном гастрономском понудом. Заједно са парком Водице у коме су два вештачка језера, рибњак и лепо осмишљен спортско-рекреативни комплекс, незаобилазно је место за уживање у природи, посебно у врелим летњим данима.







 Један од најстаријих градова у Црној Гори
 
     Првобитно насеље некада (9 век) је носило име Брезник (по реци Брезници), а касније у 14 веку Пљевља добијају садашње име. У периоду турске владавине Пљевља добијају име Таслиџа, тас - камен и лиџа - бања, што у преводу значи каменица или камена бања, што је све значило здраво место.
 








   „У Пљевљима се могу видети и остаци два средњевековна града - тврђаве. Први је Козник у селу Козица који је био град тврђава- заштитник рудника. Остаци града стварају импозантну слику складно издигнутих зидина са високим и стрмоглавим литицама изнад Козичке ријеке. Други је Кукањ, летња резиденција Херцега Стјепана Вукчића -Косаче, са остацима кула, осматрачница, бедема. До ових локација воде маркиране планинарске стазе. Значајан је и локалитет „Муниципијум С", налазиште из римског периода, нажалост за сада недовољно истражен. Простире се на око три хектара у насељу Комини и после Дукље (код Подгорице) је друго по реду налазиште из римског периода у Црној Гори. На овом локалитету данас се могу видети откривене контуре римског града (бедеми, улице, некрополе...), док су покретни предмети пронађени у току досадашњих истраживања смештени у пљеваљски Завичајни музеј, истиче Сокић за Путовања.
      У околини Пљеваља у прелепом пределу села Отиловићи, препоручује се посета манастиру Дубочица, непосредно поред вештачког језера на реци Ћехотини. Датира из 1570. године, а познат је и по томе што је у њему шест година службовао Свети Василије Острошки. У Ђурђевића Тари, у засеоку Луке око километaр низводно од великог моста налази се манастир св.Архангела Михаила (14 век). Некад је у њему радила преписивачка школа и из њега су богослужбеним књигама снабдеване многе православне светиње. Ту је и манастир Довоља (15 век), са црквом Успења Пресвете Богородице. Ова два манастира скоро су обновљена, а због садржаја и амбијента кањона реке Таре свакако их треба посетити.
Значајан помак у развоју туризма и броја посетилаца, према Сокићевим речима, очекује се у наредном периоду, јер им у прилог иде отварање (половином децембра 2010.) модерног путног правца Рисан-Жабљак, дужине 140 километара, а који знатно скраћује пут до мора.



     - То је тренутно једна од квалитетнијих саобраћајница код нас, спона између мора и планинске лепотице Дурмитора. Значај му је утолико већи што је путовање до мора и назад сада много интересантније јер пут пролази кроз најлепше делове Црне Горе. Због тога очекујемо да ће бар део путника у транзиту, на путу до мора одвојити дан или два за боравак и посету знаменитостима Пљеваља, закључује Сокић.

Извор: Политика, Сенка Лучић


http://www.politika.rs/rubrike/putovanja/Pljevlja-grad-na-tri-reke.lt.html
http://www.spc.rs/sr/pljevlja_grad_na_tri_reke