Jul 16, 2008

Бразил у Врњачкој Бањи


 
     У години када слави 140 година туризма, Врњачка Бања је још једном, и то протеклог викенда, доказала да с правом носи епитет краљице бањског туризма. Иако се посебно у летњој сезони у Бањи смењују различити програмски садржаји, највећа гужва ипак настане када почну карневалски дани. И, тако, ево већ четврту годину заредом организатори Међународног врњачког карневала нађу начина да изненаде све бројнију публику, али и да јој се одуже
     Ове године, после церемоније отварања и предаје кључева града, настала је права пометња. Бања или Рио, било је тешко разазнати, јер је бањску променаду кроз врели плес атрактивних самба плесачица из Бразила одједном захватио талас праве бразилске карневалске атмосфере.
Можда би Рио и заобишао Србију да протеклих година групе из Врњачке Бање нису биле на висини задатка. Отвореног срца, интересантним наступима ван Србије освајали су симпатије чланица Федерације европских карневалских градова (FECC) и постали њен члан са важним местом у календару светских карневалских дешавања.



У живом ритму на бањској променади (Фото С. Лучић)

     Све до 20. јула свакодневно ће се на скоро свим локацијама Бање одвијати „мали милион” разноврсних приредби за све генерације, док ће вечери изнова добијати други музички ритам.
Спектакл бањских карневалских дана јесте Велика међународна поворка под маскама у којој поред домаћих учествују и групе из Италије, Словеније, Македоније, Црне Горе, Еквадора, Боливије, Америке... Једноставно, сви они који су и ранијих година доприносили да Врњачки карневал прерасте у манифестацију за коју се живи.

-----------------------------------------------------------

Врњачка Бања 2011. године домаћин Европе

     На недавно одржаној 28. Конвенцији карневалских градова Европе у француском граду Плоермелу, одлуком главног борда FECC-а, Врњачкој Бањи је указана част да 2011. године буде домаћин 31. Конгреса и угости више од 500 представника из 52 земље и 100 европских градова.

-----------------------------------------------------------

Фестивал електронске музике

    Другу годину заредом у време карневала одржава се и „The Love Festival”, највећи фестивал електронске музике у централној Србији. У две фестивалске вечери (18. и 19. јула) на летњој позорници (отворени амфитеатар) очекује се близу 6.000 младих поклоника овог музичког правца.

   У петак од 23 сата наступа Good Groove из Берлина (један од пет људи који је покренуо рејв културу), а у суботу у исто време Роберто Родригез из Хелсинкија уз подршку домаћих ди-џејева.

С. Лучић
објављено: 16/07/2008