Mar 4, 2009

Птуј: Словеначка карневалска престоница


    На недавно одржаном 49. Међународном карневалу у Птују, у добро осмишљеним наступима скоро 3.000 маскираних учесника уживало је и више од 55 хиљада исто тако веселих посматрача, начичканих дуж централних улица.
 
    Осим што је најстарије место, Птуј важи за карневалску престоницу Словеније али и Средње Европе, јер има најдужу етнографско-покладну традицију очувану у лику курента.
Курентовање сваке године добија новог принца, а у 2009. ту част добио је Веган Турнишки племенити Thurn in Valsassina. У току празничних дана десила се и привремена примопредаја власти између принца и градоначелника др. Штефана Челана кога смо могли видети прерушеног у курента. А куренти су препознатљиви по оделима сачињеним од животињске коже, најчешће овчије, и звонима окаченим око струка... Специфичним покретима, звонима изазивају снажан звук којим се према традицији тера зло и призивају само лепе ствари, као што је рецимо терање зиме и призивање пролећа.

 
  
Својом атрактивношћу успели су да призову и добро друге врсте, те је ова етнографска манифестација од 1991. године ушла у FECC (Европску асоцијацију карневалских градова) и добила међународни карактер. О томе, према речима Бранка Брумена, председника FECC-a Словеније, сведочи и овогодишње учешће 12 група из осам европских земаља. Поред представника Аустрије, Белгије, Италије, Бугарске, птујску фешту појачали су учесници из Србије, Македоније, Републике Српске.

     Покоп пуста, односно спуштање карневалске заставе на покладе по римокатоличком календару, означило је крај овогодишњег дружења на једанаестодневном Курентовању (14.-24 фебруар). Обичај је да тог дана, односно у поноћ, куренти своја одела одложе, а следећа прилика када их поново могу обући јесте почетак фебруара следеће године, када ће се у Птују одржати јубиларно 50. Курентовање.

Текст и фото: С. Лучић
објављено: 04/03/2009