Feb 6, 2013

Manastir Sopoćani











Дом Свете Тројице
(објављено 06.02.2013.)

Композиција „Успења Пресвете Богородице” на западном делу цркве највреднија је фреска у Сопоћанима

      Манастирски комплекс Сопоћани са црквом Свете Тројице налази се на двадесетак километара западно од Новог Пазара, недалеко од извора реке Рашке и остатака древног Раса, средишта
српске средњовековне државе.
     Период градње везује се за другу половину 13. века, негде између 1263. и 1268. године, крајем владавине трећег сина краља Стефана Првовенчаног, краља Стефана Уроша I Немањића чија је ово задужбина.
     По архитектури, црква Свете Тројице изграђена од тесане сиге припада класичним облицима рашке градитељске школе и једина је грађевина сачувана у оквиру дебелих камених зидина које опасују манастирско здање. Према неким наводима, оснивач је имао жељу да овај манастир буде гробница краљеве породице и најоданијих људи, али и да величином и лепотом засени задужбине својих предака Студеницу и Жичу, што му време и околности очигледно нису дозволили...
    Црква је одмах по изградњи осликана. Многи стручњаци у области православне црквене уметности сопоћанске фреске племенитих колорита и савршених цртежа сматрају правим ремек- делима која приказују свечане и ведре фигуре, људску лепоту и достојанство. Најзначајније фреске, неке добро очуване, а неке само делимично налазе се у наосу и олтару.
     Међу њима, прикази великих празника, одабрани догађаји из Христовог живота, литургијске композиције, фигуре светитеља распоређене на све површине централног храма. Највреднија је композиција „Успења Пресвете Богородице” на западном делу цркве у којој доминирају плава, жута, зелена и љубичаста боја... У олтару сопоћанске цркве, у поворци архиепископа представљен је и архиепископ Сава II који је 1263. године постао поглавар Српске православне цркве.
     У 14. веку праунук оснивача Сопоћана, краљ Душан је уз учешће архиепископа Јоаникија II, подигао спољну отворену припрату и звоник, чиме је црква проширена, истовремено и обновљена… Убрзо наступају тешка времена у којима је манастир успевао да опстане све до краја 17. века када је остао без монаштва и када су Турци скинули оловни кров са напуштеног манастира.Црква без крова је више од два века била препуштена пропадању, због чега је право чудо што је у таквим условима добар део вредних фресака преживео. Прва озбиљна обнова започета је 1926. године. Убрзо се у манастиру окупило монашко сестринство и у њему боравило све до 1996. године. Исте године основано је братство и од тада па све до данашњих дана у Сопоћанима живе монаси. Живе веома скромно, али се труде да својим радом, производњом меда и ракије, остваре приходе за сопствено издржавање и одржавање манастирског комплекса.


Породични маузолеј
Још у време изградње манастир је планиран и уобличен
као породична гробница и место сахране за најоданије
људе краљу Стефану Урошу I. Поред краља у манастиру
су сахрањени и његова мајка, краљица Ана Дандоло,
архиепископ Јоаникије I, затим први игуман манастира
и кнез Ђорђе, млађи Вуканов син.

Трансроманика
Манастир је, у оквиру целине стари Рас
са Сопоћанима уписан у листу светске
културне баштине Унеска од 1979. године.
Од 2007. као културно наслеђе Србије,
Сопоћани се заједно са манастирима Жича,
Студеница, Градац и Ђурђеви ступови
налазе у програму „Главни културни
пут Савета Европе”, који под именом
„Трансроманика” спаја и промовише
европско наслеђе романичког периода.


Ruma: Sastanak kod trube