May 26, 2010

Atomska banja Gornja Tepča. Mesto gde izvire zdravlje

Место где извире здравље

Лековите воде јединствене у свету по свом саставу учиниле су своје, те је Атомска бања Горња Трепча постала надалеко позната по лечењу реуматских и неуролошких болести



      Једна је од ретких бања у свету која помаже у процесу заустављања болести и знатном опоравку оболелих од мултиплекс склерозе. Они, који су се у њој лечили или боравили и осетили благотворно дејство воде, ваздуха и здраве хране, кажу да овде, у југозападној Шумадији, на обронцима планина Вујан и Буковик извире здравље.Како и не би кад је Бања изолована од прометних саобраћајница и вреве околних градова ( Г. Милановац, Чачак и Краљево), смештена у узаној котлини речице Бање, окружена густом шумом. Не чуди што је Горња Трепча мета инвеститора и прва приватизована бања код нас.
     Нови васници до сада су уложили више од 120 милиона динара, запослили нове раднике и подигли ниво услуга. Отуда, према речима Зорана Каплановића, директора Атомске бање, и посебно задовољство постигнутим резултатима у предходној сезони када је забележена рекордна посета, односно за 25 одсто више људи него предходних година.
     За видан препород бање, приликом недавне посете, само речи хвале имао је министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, посебно што се добром посећеношћу стварају могућности и за запошљавање нових радника.
     Лечилиште поседује све објекте потребне за смештај и лечење пацијената. Медицинска рехабилитација се одвија у хидротерапијским блоковима опремљеним најсавременијим уређајима из домена физикалне медицине, а уз стручни надзор лекара специјалисте из области интерне и физикалне медицине, неурологије и реуматологије.
     У понуди су 104 лежаја у стационару, 45 у бунгаловима, као и шест трокреветних апартмана ушушканих на брежуљцима обраслим четинарском шумом. На располагању је и нешто више од 2.000 лежајева у приватном смештају. У непосредној близини лековитог извора и природног лечилишта може се одсести у хотелу Селен, пансионима Извори, Малина, Витко, Шумадинац, вилама Монтекарло и Сунце...
    Гости могу уживати у велнес и спа третманима, али и у шетњи до цркве Пресвете Богородице изнад извора у самој Горњој Трепчи, посету манастриру Вујан или некој од десет манастира у овчарско – кабларској клисури. У овом крају и ближој околини, током године организују се различите културне и забавне манифестације, што опет може бити један од начина да боравак у Атомској бањи буде садржајнији.
 С. Лучић
објављено: 26.05.2010.