Mar 20, 2016

Манастир у Плешу



У горњем току реке Расине, поред села Плеш удаљеног 15 колометара од Александровца налази се манастир Светих бесребреника Козме и Дамјана. Данашњи комплекс са црквом и конацима новијег је датума.


Саграђен је између 1996. и 2003. године на месту где је према предању још у 15 веку постојала богомоља чија се изградња приписује Немањићима.


Предање каже да је та црква страдала 1901. године од велике поплаве реке Расине. Оштећења на цркви и конацима утицали су на расељавање монаштва... Након тога Плеш је дуги низ година био без светилишта, све до 1939. године када су сељани подигли мању цркву.

До прецизних података да ли је у међувремену обнављан монашки живот или не нисмо успели да дођемо. Извесно је само да је манастир поново постао активан у току последње изградње између 1996. и 2003. године и да је до дана данашњег тако. Отворен је за све путнике намернике и до њега се лако стиже из правца Александровца, Врњачке Бање, Крушевца и Бруса. 

Према опису Епархије крушевачке, пределом на коме се манастир налази доминира средњевековно утврђење – стари град Козник а цела област око њега назива се Расина. За Козник и Расину везују се са именом Радича Поступовича коме је на Расини 1405. године, деспот Стефан издао две повеље. Због тога се период настанка првобитног манастира у Плешу повезује са тим временом и великашем Поступовићем који се у народној епској поезији помиње и под именима Раде Облачић или Рајко од Расине...



У летњим месецима посета је нешто већа, делимично и због близине Козника, бројних излетишта, рибњака и ресторана у непосредном окружењу до којих народ све више путује. А на сваком путовању посета манастирима увек је добар избор. По изгледу цркве и дворишта са негованим травњацима, сређеним стазама и много цвећа, стиче се утисак да је домаћински однос према манастирском земљишту у првом плану. Недавно је у овом храму обележена манастирска слава Свети Врачи (14.јул) када је отац Дамаскин, игуман манастира дочекао и угостио велики број верника. У томе су му, као и кад су свакодневни послови на манастирском имању помагали мештани којима је овај храм други дом. 
*** Objavljeno 22.08.2012.godine/Politika-Putovanja

No comments:

Post a Comment