Nov 3, 2010

Legat, gradu Kosovskog mita

Čuvari Milićevog dela

O srednjevekovnom Lazarevom gradu iz 1371. godine, jezgru oko koga se razvio Kruševac u koji se danas dolazi različitim povodima (poslovni, sportski, kulturni, turistički…) ispisano je mnogo redova. Dobro je poznato, ali nije na odmet ponoviti da se u kompleksu arheološkog parka, nekadašnje prestonice Srbije, nalaze dvorska crkva Lazarica, ostaci Donžon kule i Kneževog dvora. Znamo i da je mnogo godina kasnije, 1971. godine povodom proslave „Šest vekova Kruševca“ postavljen spomenik knezu Lazaru. U sastavu ovog lokaliteta je Narodni muzej sa bogatim fondom u kome je poseban akcenat stavljen na doba kneza Lazara i prvorođenog mu sina despota Stefana u čiju je slavu i sagrađena Lazarica 1376.godine.


Međutim, široj javnosti malo je poznato da se ispod ili bolje reći preko puta Lazarevog grada u jednom, s polja pomalo neuglednom objektu, nalazi legat od 120 slika Milića od Mačve, koji je čuveni slikar 1999. godine poklonio gradu koji je za njega iz više razloga bio simbol Kosovskog mita.

Prema rečima Nebojše Lapčeviča, domaćina i urednika programa u Legatu, u pitanju su slike iz srpske istorije, od Stefana Nemanje do savremenog doba, sa akcentom na Kosovski boj.

- Usled nemogućnosti da svoj ciklus slika Kosovo, pvi prag Srbije“ izloži kao stalnu postavku u zamišljenoj kuli kraj Gračanice i delimično u istorijskom muzeju u Prištini, slikar je izabrao naš grad. Postavio je uslov da slike budu u objektu koji gleda ka crkvi Lazarici. Pored slika, ostavio je i svoj prvi štafelaj, četkice, kapu, plašt... Za staratelja galerije, odredio je Ljubišu Batu Đidića, kruševačkog književnika, koji je ujedno predsednik saveta legata. Želeo je Milić ovde da ima i svoju slikarsku školu. Nažalost, umro je decembra 2.000. godine, a legat je iz različitih razloga skoro osam godina bio pod ključem. Javnosti je ponovo dostupan od pre dve godine i to na prostoru od oko 300 kvadrata u tri nivoa. Samostalno, ali i u saradnji sa turističkom organizacijom mi sada polako pokušavamo da izađemo u javnost, jer mnogo ljudi i ne zna da jedini legat poznatog slikara ustvari imamo mi u Kruševcu, objašnjava Lapčević.


Legat je pod okriljem Kulturnog centra i u njemu se bar dva puta mesečno organizuju izložbe drugih autora, akademskih slikara, a pravilo je da ostave po jednu sliku u fond Milića od Mačve. Osim toga, tradicionalno, svakog decembra organizujemo Druželjublje za Milića“ koje okuplja pesnike i slikare. Tom prilikom se za učesnike i posetioce priprema pasulj po receptu Milića od Mačve.
Još dva mesta u Kruševcu krase dela poznatog slikara. U holu Doma sindikata u blizini spmenika Kosovskim junacima (na centralnom trgu) na prostoru od 40 metara kvadratnih je zidna freska "Obretenje Lazarevo" Drugi kruševački trg Kosturnicu u blizini crkve Svetog Đorđa, krasi skulptura „Majka Srbija i Majka Grčka“, takođe autorsko i, jedino vajarsko delo Milića od Mačve. 


Tekst i foto: Senka Lučić


Легат Милића од Мачве у Крушевцу