Apr 4, 2016

Novi život za bačve iz podruma





Stolovi, stolice i garniture za sedenje napravljene od barik buradi polako ulaze u domove i dvorišta ljudi koji prvenstveno vole drvo i nameštaj dizajniran van standarne ponude. I to, upravo spletom okolnosti izlazi iz radionice porodice Čkautović u selu Trnavci, u opštini Aleksandrovac. Dragutin, glava kuće je pintor – majstor za izradu buradi i ko zna koliko ih je u životu napravio ili zbog selidbe rastavio pa na novoj lokaciji sastavio. Ovo se odnosi na velike bačve, gabarita od 5.000 pa do 22.000 litara. Njegovim stopama krenuo je i sin Srđan, koji se pored prerade i izrade određenih proizvoda od drveta, u poslednje četiri godine upustio u restauraciju gabaritnih starih bačvi i barik buradi. A sve je krenulo od sastavljanja jedne stare bačve od 10.000 litara u Nišu, koju je novi vlasnik kupio u nameri da je pretvori u kutak za odmor i druženje sa prijateljima. Od Čkautovića je očekivao i dobio rešenje za ulazna vrata i uređenje unutrašnjosti, a da se ni jednog trenutka ne naruši forma spoljnog izgleda bačve. Nakon toga Srđan je nešto slično uradio za svoje potrebe, ali i nije u svojoj bačvi dugo uživao jer se iznenada pojavio kupac. Priča je počela da se širi, stizale su nove porudžbine, zahtevi za uređenje enterijera, izradu dodatnih elemenata ili samostalnih komada nameštaja.
     Srđanova prednost u ovom poslu jeste to što živi u Župi, poznatom vinogradarskom i vinarskom području gde bačvi i baradi ima u podrumima i ostavama u skoro svakom domaćinstvu.
– Teža strana posla je vraćanje u život, odnosno vraćanje svake trake drveta,  ili kako je mi zovemo „duga”, na svoje mesto u toku restauracije, kao i novo prilagođavanje obruča jer se drvo vremenom rasuši. Sve to najčešće zateva malo više vremena, ali je pravo uživanje kada od onog što je ležalo zaboravljeno u podrumu, napravim nešto što će ponovo imati upotrebnu vrednost, ulepšati prostor i raspoloženje ljudi, kaže Srđan.

***Objavljeno 01.04.2016. Politika/Moja kuća