Feb 9, 2011

Охрид: Музеј на води



На пола пута између Охрида и Светог Наума, после рибарског насеља Пештан и аутокампа Градиште, пред очима пролазика у свој лепоти Националног парка Галичица и Охридског језера указује се несвакидашњи призор јединственог Музеја на води. Неко само застане да са главног пута направи тек неку фотографију, док је све више туриста који радознало крену у детаљнији обилазак комплекса који се због своје посебности и значаја у македонским историјиским коренима налази под патронатом Министарства културе.
Настанку Музеја на води предходила су подводна археолошка испитивања на локалитету Плоче Миков град и тако су откривени делови тајни које у себи скрива Охридско језеро.
У његовим дубинама, негде на три до пет метара, пронађено је око шест хиљада дрвених стубова причвршћених за дно језера као потпора платформе за стамбене објекте изграђене такође од дрвета, као и дрвени мост којим је насеље у то доба било повезано са копном. Пронађени су и различити керамички и камени предмети, животињске коске и још по нешто што су у то време свакодневно користили становници овог насеља за живот, рад, риболов…
Данас можемо само да предпоставимо како се живело с краја бронзаног и почетком жељезног доба, односно од 1200 година пре н.е. до 700 година пре н.е, док се преко дрвеног моста, као и они некад, приближавамо маленом насељу на дрвеној платформи уздигнутој на дрвеним стубовима побијеним у воде језера. Куће од дрвета и блата, покривене сламом или трском, без прозора и врата имале су свака своју намену што потврђују садашње поставке у њима… Због тога су незаменљива места за фотографисање, дуго сећање и хвалисање преко профила на различитим друштвеним мрежама.
– Само у прошлој години Музеј на води посетило је око 28 хиљада туриста, самостално или у организованим туристичким групама. Улаз је 100 денара за одрасле, 30 за ђаке и студенте. Поред 24 дрвене кућице на води у другом делу постоји изложбени део, сувенирница и симпатичан угоститељски део. Ту посетиоци могу предахнути јер је за обилазак комплекса најманње потребно два сата, мада ни дужи боравак ником не би шкодио, посебно шетња до брда где су зидине, остаци Римског Кастела из трећег века. На тај начин могу спознати још један део из македонске историје и археологије, каже Славе Србиноски, запослен у јединственом Музеју на води.