Oct 14, 2009

Јахорина спремније чека госте

   

    У покушају да се опишу сва богатства и лепоте Републике Српске прича би могла и те како да потраје јер сваки град, планина, река, бања, манастир доносе нову инспирацију и завређују пажњу ма у ком делу године да се нађете на овој територији.
 
     Међутим, како је зимска сезона пред вратима, појавила се потреба, а указала и згодна прилика на Међународном сајму туризма у Новом Саду да проверимо стање ствари на олимпијској Јахорини за коју је долазећа сезона има посебан значај. Разлога је пуно, а како нам је рекао Предраг Лопатић из Туристичке организације Града Источно Сарајево, што шта се позитивно на Јахорини издешавало. У први план, као јако битну ствар истиче формирање Удружења хотелијера и први моменат (од после рата) да се води заједничка туристичка прича у којој још учествују Туристичка организација, Олимпијски центар и новоосновано Удружење „Олимпијске куће Јахорине” (власници кућа и соба за изнајмљивање са преко 2000 лежаја).


     Лопатић истиче и званичну најаву свих хотелијера да ће цене за наступајућу зимску сезону бити за двадесетак посто ниже од прошлогодишњих. Најскупљи остају хотели Термаг, Боард, Вучко, али у односу на услугу светског нивоа, новчани моменат је занемарљив. Сјајна прича за људе који воле неку домаћу, породичну атмосферу, или већа друштва јесте најам кућа за одмор – викендица. Све их је више са бољом инфраструктуром и местима за роштиљање, а најам, односно ђутуре нагодба, у зависности од категорије и од броја кревета, креће се од 70 до 150 евра дневно.
 
     У жељи да нам дочара све новине на Јахорини, наш саговорник нам је између осталог објаснио да туристе у овој сезони очекује и много више паркинг места. Наиме, на делу где је гро кућа за одмор, у Шаторском насељу, асвалтиралне су две споредне саобраћајнице чиме је решен паркинг простор што је ранијих година на неки начин била кочница. Једино где су цене још увек под знаком питања јесте вертикални транспорт којим газдује Олимпијски центар, мада, бар по ономе што смо имали прилике да чујемо у том делу не би требало бити неких осцилација у односу за прошлу годину.

     Уз све горе поменуто неопходно је истаћи и оно што читавом овом крају даје посебан печат, а то срдачни, спонтани људи пуни топлине за сваког госта ма одакле да дође, што посебно изненади стране туристе који из године у годину масовније пристижу.

-----------------------------------------------------------
Два шестоседа

     На Јахорини су у току радови на два шестоседа. По уговору, рок за завршетак радова је крај децембра и они за сада, према Лопатићевим речима иду сјајно, чак и испред рока.
Подсећања ради, зимска лепотица, омиљена међу скијашима располаже са више од 25 километара одлично уређених скијашких стаза повезаних жичарама и ски – лифтовима, које ће по неким проценама ако све буде текло по плану, уместо досадашњих 7.500 скијаша на сат, убудуће оквирно имати капацитет од десетак хиљада скијаша на сат.
Још једна битна ствар за Јахорину, која је у плану али још није сигурна за ову сезону, јесте прва фаза оснежавања, односно вештачког снега.

С. Лучић
објављено: 14/10/2009