Aug 20, 2015

Златибор: Камем темељац




     Јуче (19.08.2015.) је на Златибору свечано обележен почетак изградње прве панорамске гондоле која ће повезивати центар овог туристичког места и врх Торник. У присуству великог броја званица, мештана и туриста, свечано откривање камена темељца обавили су домаћини, председник општине Чајетина Милан Стаматовић и Арсен Ђурић, директор Туристичке организације Златибор. Камен темељац освештао је епископ жички Јустин. 





     Почетак изградње гондоле од великог је значаја за комплетирање и унапређење понуде Златибора који је неколико година уназад најпосећенији туристички центар у Србији. Кад све буде готово, туристима ће за превоз од полазне станице у непосредној близини пијаце на Златибору па до Торника на располагању бити 55 модерних и удобних кабина са по 10 места. Предвиђено је да изградња гондоле хоризонталне дужине од скоро девет километара (8866 метара) опремљене са 36 стубова жичаре буде реализована у две етапе и то до краја следеће године. На половини поменутог растојања биће изграђена међустаница са пратећим туристичким садржајима. Модерна излазна станица са видиковцем са кога пуца поглед на читав регион биће на Торнику (1496 метара надморска висине). Пун капацитет гондоле биће 1000 људи на сат у једном правцу, брзина шест метара у секунди, а вожња ће трајати 25 минута.


     Ако имамо у виду неведене карактеристике ово је, како је изјавио представник француске компаније укључене у реализацију пројекта, најдужа икада направљена једножична одвојива гондола, не само у нашој земљи него него у целом свету. Истовремено, ово је, бар за сада, највећи пројекат и највреднија инвестиција коју ће из сопствених буџетских средстава реализовати нека локална самоуправа код нас.

Фото: ТО Златибор 
www.zlatibor.org

https://www.facebook.com/pages/Turisticka-organizacija-Zlatibor/124149420978540?fref=ts