Oct 29, 2008

Дивчибаре: Спуст са Црног врха




 
     Прича о лепотама Дивчибара, познатом планинском и туристичком месту, тешко да би имала свој крај, јер је само једна посета довољна да вас освоји и увек изнова позове на поновно уживање. Близина и добра повезаност са другим градовима доприносе да овде потражи мир све више излетника и туриста. Летос је све врвело од шетача и рекреативаца различитих генерација, а слична слика задржала се и последњих дана октобра.

     Са првим снегом очекује се да ће на Црном врху у функцији бити и нова ски стаза са жичаром (1.200 скијаша на сат) пренетом лане са Копаоника, која је прошле сезоне, на жалост, радила само на дан отварања. Потврда стиже са терена али и из ЈП „Скијалишта Србије” под чијом је тренутно управом, да је ски центар на Дивчибарама овог лета приведен намени и потпуно опремљен двоседном жичаром, табачем, као и хангаром. Урађени су антиерозивни радови који, између осталог, обухватају уређење и затравњивање ски стазе, а завршени су и радови на постављању заштитне и ветробранске ограде.

     Недавно је расписан оглас за давање у закуп земљишта, објеката, и опреме у „Ски центру Дивчибаре” на десет година, а како ће се ствари одвијати остаје да видимо. Оно што је извесно јесте спремност домаћина да у сваком тренутку што боље дочекају све госте. У приватном смештају на располагању је скоро 400 кревета, а укупни хотелски капацитети износе око 1.500 кревета.

    Од Јелене Зебић из испоставе Туристичке организације „Ваљево турист” на Дивчибарама сазнали смо да се у овом трентку најам соба у приватном смештају креће од 740 до 790 динара по особи, најам апартмана и кућа од 2.000 динара па навише у зависности од броја особа, дана, удаљености и сличних фактора.

     – Све куће су категорисане, имају централно грејање, добре прилазе, паркинг простор и лепо су сређене. Занимљиво је да су још у септембру кренуле и резервације за новогодишње празнике када ће цене по лежају бити од 1.200 до 1.500 динара. Велико је интересовање и за најам кућа и апартмана који ће у зависности од капацитета у време празника бити од 2.500 па до 7.900 ( може да прими десет људи), каже наша саговорница.

     Скоро половина хотелског смештаја је у власништву ХТД Вујић Дивчибаре, а како нам је рекао Предраг Делић из службе продаје, тренутне цене важиће и за предстојећу зимску сезону.

     У хотелу „Дивчибаре” ноћење са доручком у двокреветној соби стаје 3.200, полупансион 3.400, пансион 3.600 док су исте услуге у апартманима до девет хиљада динара. Оно што овај хотел издваја од других јесте затворен базен, фитнес и велнес центар, ноћни клуб са камином и још штошта што савремени гост тражи.У хотелу „Маљен” цене су од 1.400 до 2.000 у делу Б, а у делу А по 200 динара више. У одмаралиштима „Младост” и „Црни врх” од 1.600 до 2.200, односно 1.400 (ноћење/доручак) до 2.000 динара (пансион). На ове цене иде још 70 динара дневно по особи за боравишну таксу и осигурање.

     У хотелу и коначишту „Пепа” распон је од 1.300 (ноћење) до 2.600 динара за пун пансион, плус 60 динара дневно по особи за боравишну таксу и осигурање.
Објекат има и сопствену ски стазу, а родитељима са малом децом на располагању су креативне играонице и васпитачица која чува децу на пар сати или читав дан. За своје госте, расположене да упознају околину, у понуди су дневни излети до Бранковине, Лелића или Терзића авлије.

     Сличне планове имају и у хотелу „Боб-Петошевић”, јер како нам је рекао Зоран Филиповић, директор овог објекта, гости поред удобног смештаја, добре услуге, дугих шетњи по природи траже и неке друге садржаје. Цене у овом хотелу су још увек промотивне и тренутно ноћење са доручком кошта 2.300, а полупансион 2.800 динара.

-----------------------------------------------------------

Новогодишњи аранжмани у ХТД Вујић Дивчибаре 

    За четири дана (од 30.12.2008. до 03.01.2009)у хотелу „Дивчибаре” по особи треба издвојити 32.000 динара, а цена подразумева четири пуна пансиона, свечану вечеру за дочек и репризу дочека. У хотелу „Маљен” у истом периоду и за исту услугу цена је 19.000 динара. На ове цене додаје се дневно по 70 динара за осигурање и боравишну таксу.

Текст и фото Сенка Лучић
објављено: 29/10/2008