Jul 10, 2013

Сланкамен: Рибарска база поред Дунава





Рибарска база поред Дунава

      Стари Сланкамен, насеље у општини Инђија, захваљујући природном положају и неописиво лепој амбијеталној целини крајњих обронака Фрушке горе наслоњених на обалу Дунава, има све предуслове да постане атрактивна туристичка дестинација. Али док се то не деси, остаје само мала варош која највећу пажњу јавности привуче „некако с пролећа”, тек када Дунав достигне ниво који прети да угрози све што му се нађе на путу. 
     И тада, изнова, на питање „ко је коме дошао у госте, прирорада човеку или човек природи” нема правог одговора. Али чим Дунав опадне, дани пуни неизвесности и непроспаване ноћи постану део прошлости, а живот у насељу врати се у нормалу. То на првом месту значи несметан рад у комплексу најстаријег бањског лечилишта у Војводини које у Старом Сланкамену заузима најнижу тачку, а од Дунава је одвојено само уским асвалтним путем.
      Иако је у питању Специјална болница - Завод за превентиву, лечење и рехабилитацију неуролошких обољења, због близине реке с једне и благог брдовитог окружења с друге стране, пацијенти често имају обичај да кажу да су боравили у бањи а не у болници. А такав утисак, заиста се стиче након вожње кроз море винограда, када се на прилазу насељу појаве његови први обриси и прве панорамске слике, којима доминирају локалитет Градина са остацима тврђаве, зеленилом окружена црква Светог Николе, и доминантни Дунав у позадини. Наравно, нису ово једине знаменитоасти ове вароши. Има их још много, пуно је и интересантних прича, посебно што је Стари Сланкамен као најстарије насеље у општини, дуго представљао границу различитиг империја поред Дунава.
      Данас је сасвим мирно место за живот и одмор. Због богатог рибљег фонда и добрих риболовачких терена, мештани и бројни викендаши углавном су оријентисани риболову. а чамци, штапови и остала опрема неизоставни су декор прелепе обале. Красе обалу и бројни угоститељски објекти са разноврсном понудом, али за њима ни мало не заостају поједини мештани у чијим двориштима, код срећника и у природним лагумима, скривеним од очију јавности могу да се пробају и купе најразличитији домаћи производи, почев од домаћих јаја до врло квалитетног козјег сира.

Крагујевац