Sep 9, 2009

Пријепоље: Венеција на обалама Лима и Милешевке



 Град домаћин Централне манифестације „Дани европске баштине” у Србији

      Пријепоље је пре две године добило један врло леп, модеран и услован музејски простор што је вероватно била значајна референца да се баш у овом граду 12. и 13. септембра одржи Централна манифестација „Дани европске баштине” у Србији за ову годину. Тако ће једна од најмлађих музејских установа, већ од петка 11. септембра бити домаћин колегама из Црне Горе, Републике Српске, Босне, њиховим министрима културе, али и великом броју високих званица, речи су којима нас је у причу увео Драгољуб Зиндовић, председник општине Пријепоље. Он је додао да ће ова културна манифестација бити и згодна прилика да гости виде стари део града, значајне културно-историјске споменике не само пријепољског и полимљског краја, него и Србије и старе Рашке међу њима је и манастир Милешева, манстири Куманица и Давидовица, затим споменике католичке и исламске културе, као и да покаже потенцијале у оквиру сеоског туризма

     Враћајући се основном поводу за разговор, организацији прославе културне манифестације, Славољуб Пушица, директор Музеја у Пријепољу нам је рекао да када су музеји Србије у питању, први пут ће под кровом једног музеја, а то је ипак мали музеј у Пријепољу, у једном тренутку, за једно вече, бити отворено пет отворено изложби: „Архелошки налази са античке некрополе на Коловрату”из збирке Музеја у Пријепољу, затим „Босанскохерцеговачки ћилими” из збирке Земаљског музеја из Сарајева, „Савремено црногорско сликарство од фигурације до знака” из Народног музеја Црне Горе са Цетиња, и „Накит кроз векове” из Музеја РС у Бањалуци. Пету изложбу која говори о УНЕСКО – вим споменицима на територији Хрватске, Босне, Србије, Црне Горе и Македоније, приредиће Аустријски културни центар при матичној амбасади. Занимљиво је да ће изложбе, поред нашег министра Небојше Брадића, отварати министри земаља из којих долазе. У петак у 20 часова у Пријепољу ће бити потписана Деклерација о срадњи три државе Србије, Босне и Црне Горе, за коју су владе дале одобрења и то је први пут да након деведсете године да почиње значајна сарадња где ће музеалци моћи несметано да сарађују и улажу средства на локалитете, поносно истиче директор Музеја домаћина.

------------------------------------------------

Туризам приоритет

      – Иначе сам градић је леп и има много туристичких потенцијала. Многи га називају „полимљском Венецијом”, јер је смештен на обалама река Лима и Милешевке. Досадашњим радом, иако релативно млада, локална туристичка организација успела је да по питању туризма уради пуно, али очекујем да туризам у нашем крају тек напредује. То је једна од привредних делатности која нам је приоритет у прављењу стратегије одрживог развоја. Ово се посебно односи на сеоски туризам где је поприличан број домаћинстава опремљен а домаћини обучени за пријем гостију који имају потребу за активним одмором, односно боравком у очуваној сеоској средини. Имамо још много неискоришћених потенцијала, али потребно је да унапредимо инфраструктуру и приступне путеве до тих дестинација. У самом урбаном језгру Пријепоља су два хотела, од којих се очекује да озбиљније почну да примају туристе. Део смештајних капацитета је у оквиру манастирског комплекса, а остало је у сеоским домаћинствима, истиче Зиндовић, челник општине Пријепоље.

Сенка Лучић
објављено: 09/09/2009

Пријепоље: Венеција на обалама Лима