Mar 3, 2010

Божанско пиће, мода која не пролази


Колико винских капљица, вероватно исто толико и прича о вину, а оне најбоље, почев од чокота па све до љубави, наравно уз чашу вина у руци, увек дођу од винара, виноградара и витезова вина
(Фото: Р. Крстинић)
     Много је изрека на тему вина и љубави, а Никола Цуцуљ, велики мајстор банатског винског реда „Свети Теодор ” из Вршца преноси ону која витезове вина издваја од других. Каже: „Ко у животу није волео и пио вино, начинио је грех. Зато су витезови вина у великој предности, увек су окружени безгрешним људима.
     – Испијање вина или кићење људске душе вином у човеку буди искреност, доноси храброст и слободу да отвори душу, чак и да каже некоме, пред ким се раније можда устезао, да му је драг. И ту лежи потврда латинске изреке Ин вино веритас – у вину је истина. Доброта сабрана у вину јесте уствари димензија љубави у вину, попут добрих жена до чијих је срца често отварало пут. Зато се радујемо вину као посебној љубави, јер верујемо, да кад би љубав имала меру, та мера била би вино, уз осмех ће Радомир Величковић – Сури, први жупски витез вина.
     Као и у животу и у вину ваља бити умерен, а препоручена количина само је она коју примерено можете да „понесете“. И зато, пијте мало, пијте добро…
     Уз одабрано вино, саставни део ритуала испијања је облик чаше, јер осим визуелног доживљаја, у откривању винских арома пресудну улогу има наше чуло мириса.
     У вечитој дилеми слагања хране и вина, потпун погодак постиже се уклапањем укуса, мада неко најстарије правило каже да је најбоље пити оно вино које вам највише прија, било оно бело, црвено или „џокер” вино. То џокер вино је розе, и по препоруци винара нема грешке ако се пије, када је касно за бело, а рано за црвено вино…
     – Ко воли вино, воли и жене. Ко воли жене, воли и живот, а ко воли живот, воли и вино. Зато пијте вино и будите уз нас винаре, надовезује се на причу о вину Ђорђе Крстов из Вршца, краја са виноградарским и винарским педигреом. Каже да без вина нема правог угођаја, а ни туризма без обзира колико добра прича, храна и амбијент да се понуде. За доживљај магије божије, када вино само мало понесе човека, потребно је применити тројно правило: лепо вино и лепо друштво уз звуке тамбурица. У туристичкој понуди то значи приуштити поклоницима винског туризма комплетан вински програм, обилазак винограда, винску сеансу у подруму и магичну круну уз музику. Због тога су за вински туризам неопходни смештајни капацитети. Знају то наши винари и по угледу на колеге из Словеније, Аустрије, Мађарске, већ су почели да пружају услуге смештаја, јер после далека пута, омамљени божанским капљицама, људи воле да одморе.
     Да је српски вински туризам на добром путу верује и Сури, износећи лепу чињеницу да је од севера Бачке, од предивног дома Пере Чувардића, преко Винског двора, све до његове благородне и винородне Жупе, све више објеката који прихватају госте из целог света. Зато сматра да морамо бити аутентични, аутохтони и беспрекорно организовани.

----------------------------------------------------------
Витезови вина
     У Европи постоји 550 винских редова, а у Србији тек пет, међу њима и један у Београду. Винску културу и традицију дугу преко 200 година суботичко-хоргошке пешчаре проносе витезови Палића „Арена Забаткиенсис”. У Жупском крају, престоници лозе и вина у необичне одоре оденути су чланови витешког реда „Доротеј”. Искрени љубитељи винске капљице у вршачком крају окупљени су у вински ред „Свети Теодор”, а у Фекетићу у реду „Свети Ђорђе”. Последњи, пети вински ред „Сингидунум”, основан је пре неколико дана у Београду.
     Витешки вински редови оснивају се како би се популарисала винска култура, а људима приближио прави угођај са вином. Заједничко им је очување и неговање старих винских обичаја и зато користе сваку прилику да почев „од првог часа” – држања чаше, своја знања пренесу на што већи број људи.
--------------------------------------------------------
Путеви вина
     Иако је код нас мало агенција које организују винске туре, чудесни напитак изгледа да је најбољи агент и водич за којим ходе многи путници не би ли у неком од винских подрума пробали само неко од 700 врста вина колико се код нас производи. И ето правог повода за обилазак виноградарских подручја Палића, Фрушке горе, Вршца, Смедерева, Тополе, Неготина, Књажевца и Жупе.
Сенка Лучић
објављено: 03/03/2010