Aug 22, 2011

Bajina Bašta: Reka duga kao godina

Река дуга као година

Врело од извора до ушћа у Дрину тече тачно 365 метара


     У понуди општине Бајина Башта, река Дрина и све што има везе са њом, упорно држи прво место на листи туристичких производа. Због тога је ваљда „Дринска регата” као једна од највећих манифестација у овом делу Србије, најбољи начин за промоцију краја. То у пракси, из године у годину за резултат има повећање броја посетилаца.
     Поред Дрине, многобројни туристи у летњим месецима опседају језера Перућац и Заовине, као и планину Тару. Задржаћемо се ипак поред воде, у насељу Перућац удаљеном од Бајине Баште неких десетак километара и опет у близини Дрине. Разлог река Врело у народу већ прихваћена као река „Година”, због тога што од извора до ушћа у реку Дрину тече тачно 365 метара, исто колико дана у години има. Без обзира на овако кратак ток Врело има све карактеристике озбиљне реке. А то према речима Бранка Стевановића директора Спортско-туристичког центра Бајина Башта, значи, дапостоје три мостића, воденица и једна од најстаријих мини хидроелектрана у Србији.
     „Оно што је интересантно, река настаје на висоравни, на митровачком платоу, на надморској висини од 1000 метара, где настаје Перућачко врело. Постоји прича да су на том месту у време киша убацивали боје које су се касније појављивале у Перућачком врелу, што указује да река Врело настаје на митровачком платоу. Температура воде је константно око 12 степени, а у самој реци има поточне пастрмке која је поред телетине испод сача, препознатљив специјалитет овог краја”, објашњава Стевановић.
     Пастрмку димљену на ужички начин служе у ресторану „Врело” ушушканом међу стабла јове и бреста изнад самог водопада високог око 30-так метара, где се река Година обрушава у Дрину. У близини је и рибњак, тако да целокупан призор за очи (и стомак) изгледа потпуно очаравајуће, исто као и поглед на водопад али са Дрине.
     http://www.politika.rs/rubrike/putovanja/Reka-duga-kao-godina.sr.htmlИ то је између осталог повод за долазак у овај крај, а ко једном дође увек се враћа. За дуже боравке на располагању им је смешта у вили „Дрина” или у ауто кампу на ушћу Врела у Дрину, а на Перућачко језеро одлазе на купање и неке друге видове активног одмора. Боравак искористе и за посету локалитета „Мраморје” са надгробним споменицима из 14. и 15. века, удаљеног неких стотинка метара од ресторана, које ће бити тема у неком од наредних бројева.
С. Лучић
објављено: 27.08.2011.