Nov 9, 2012

Stara planina pod upravom hotelskog lanca Falkensteiner


Najveća srpska investicija u turizmu, hotel „Stara planina” otvoren 25. decembra prošle godine na istoimenoj i najvećoj planini u istočnoj Srbiji planini, ubuduće će biti pod palicom novog menadžmenta. Iako je prošle godine najavljivano da će hotelom upravljati španski lanac „HG Hotels” do toga nije došlo, a prema zvaničnom saopštenju iz resornog ministarstva hotel „Stara planina” ubuduće će funkcionisati u okviru hotelskog lanca Falkensteiner Hotels & Residences (FHR) kompanije FMTG AG iz Austrije. Ako imamo u vidu poziciju i lepotu objekta čiji je investitor Vlada Republike Srbije (Ministarstvo finansija i privrede – MFP, Sektor za turizam) i vrednost celokupne investicije u infrastrukturu od oko 30 miliona evra, zaključak je da su se stekli opravdani uslovi za izlazak na međunarodno tržište.

Na to, prema rečima Gorana Petkovića državnog sekretara za turizam u MFP ukazuje i činjenica da će uprava poznatog lanca hotela „Falkensteiner” od sada biti kompletno zadužena za menadžment, marketing i promociju hotela „Stara planina” kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu, a koliko je to dobro, potvrđuje i novi hotel ovog lanca koji se uskoro otvara u Beogradu.

Ova investicija ima veliki značaj ne samo za razvoj i promovisanje Stare planine kao turističkog i skijaškog centra Srbije, već i opšti značaj za ekonomski razvoj čitavog područja jugoistočne Srbije, a od najavljenog pregrupisavanja može se očekivati da stvari konačno krenu u pravom smeru.

Posebno zbog predstojeće zimske sezone jer ljubitelji zimskih sportova i skijaši pokazuju sve veće interesovanje za ovaj ski centar na kome sneg zna da potraje skoro pet meseci godišnje. I pored toga, kako skijaši ne bi zavisili od prirodnih padavina, Javno preduzeće „Skijališta Srbije” je pored ski centara Tornik i Zlatibor je i centar Stara planina obezbedilo sisitemima za veštačko osnežavanje. Pored postojećih sadržaja i staza, na Staroj planini je postavljena i prva osmosedna gondola inicijalng kapaciteta od 1.200 skijaša na sat (maksimalno do 2.400 skijaša), a savremenu instalaciju prati nova skijaška staza koja je dobila ime Jabučko ravnište.

Uz ponudu Ski centra „Stara planina“, opremljenost i ponuda hotela, pored zimskog odmora, pružaju izuzetne uslove za aktivan odmor na planini tokom cele godine. Podsećanja radi, hotel “Stara planina” sagrađen na lokaciji Jabučko ravnište ima četiri zvezdice, kapacitet od 146 soba ( 380 ležajeva), kongresni prostor, restorane, spa i velnes sadržaje, otvoreni i zatvoreni bazen, klizalište… Ispod hotela se prostire podzemna garaža sa dovoljnim brojem mesta za parkiranje čime se vodilo računa o zaštiti prelepih prirodnih resursa od zagađenja.

Senka Lučić