Jan 12, 2011

Манастир Наупаре


Розете велике уметничке вредности
     Предање каже да је у манастиру постојала ковница новца где је искована „Нова пара”– одатле име Наупаре

      У подножју живописног Јастрепца, 13 километара од Крушевца , пут Копаоника, налази се манастир Наупаре, један од најстаријих манастира у расинском крају. Манастир има порекло као град Крушевац и црква Лазарица, јер, везује их приближно време градње и постојаности, историја, култура, традиција...
     Од оца Дамаскина који нас је дочекао у овој светињи, сазнали смо да манастир потиче из 14. века, да је црква посвећена рођењу Пресвете Богородице(Малој Госпојини), а у народу је познат и као манастир светог Стефана што се везује за име градитеља.
     –Прецизније, најстарији писани податак о њему налазимо 1382. године. Тадашњи жички Патријарх Спиридон уручио је повељу монаху Доротеју и сину Данилу у којој дословно стоји: „Приложи цркву са придворцем манастира Наупаре манастиру Дренчи”. То значи да је тада овај манастир био метох манастира Дренче, а Дренча је био метох манастира Хиландара, те се отууда може рећи да су ово и Немањића задужбине. По предању ову цркву је зидао деспот Стефан Лазаревић и она је завршена 1380. године.
     Само име манастира Наупаре потиче од предања да је деспот Стефан цркву зидао без знања кнеза Лазара, који је, када је видео његову прву задужбину у овом лепом подјастребачком крају, рекао: „Шта ти сине на ум паде да ту градиш цркву?” И баш то на ум паде – наупаре,везује се за само име манастира , по коме је и село добило име Наупаре, каже отац Дамаскин.
     Друго предање каже да је у манастиру постојала ковница новца где је искована „Нова пара”.
     Црква је зидана од тесаног камена из оближњег брда и украшена је прелепим розетама. Део најпознатије розете моравског градитељства или камене декорације 14. века на западној фасадиманастира Наупаре поседује велику уметничку вредност. О томе сведочи податак да су ове розете (њихове копије), на изложби камене декорације из периода од 14. до 16. века, у Јапану добиле прву награду 1982. године.
     –Поред њих на цркви је још 26 различитих розета по чему ова црква предњачи  у односу на друге цркве грађене у моравском стилу на овим просторима. А хвала Богу имамо их доста: Каленик, Манастир, Љубостиња... Црква је у 14. веку била живописана, међутим све је страдало у време освајања Крушевца и његове околине  од стране Турака, када се предпоставља да је светиња спаљена– каже духовник.
     Након разарања, овде дуго никога није било. Нови живот почиње негде у време Карађорђевог устанка, а за прву обнову светиње заузео се отац Симеон и то прикупљајући добротворни прилог по читавом расинском крају... Према једном запису , 2. јуна 1835. године служена је прва литургија и причешћен је благоверни расински народ у новоотвореном мамастиру.
     Отац Дамаскин, као важну чињеницу, истиче да је ово био један од најбогатијих манастира пре другог светског рата са великим пространством под шумом која је у то време одлазила у Француску, Аустрију и Немачку. Додаје и да је после обнове на манастирском имању подигнута и прва манастирска школа у коју и дан данас иду деца до четвртог разреда.
     Данашња црква не изгледа онако како је изгледала у 14. веку, а од обнове  па до данашњег дана , осим ситних рестаурација на манастиру  није ништа много рађено.
    На око 18 хектара земље, поред цркве, манастирску целину чине стари и нови конак, штала, воденица и амбар. Све до 1950. године ово је био мушки манастир, а услед недостатка мушког кадра, претворен је у женски и тако је остало и до дана данашњег.

бјављено 12. јануара.2011. / Лета Господњег 2011.)

Манастирска слава: Рођење Пресвете Богородице Мала Госпојина, 21. септембар
Свечано се као дан освећења храма обележава 15. август, Пренос моштију Светог великомученика и архиђакона Стефана