Aug 26, 2009

Ivanjica: Odmor u Kumanici

Deo bogate turističke ponude ivanjičkog kraja, posebno u delu seoskog turizma čini i Pansion Avramović u selu Kumanica udaljenog od Ivanjice nekih 16 kilometara ili tridesetak minuta vožnje.

Podnožje Parka prirode i Rezervata biosfere Golija, gde se ovo selo nalazi, bili su glavni preduslov da domaćini otvore svoj dom za turiste koji žele da uživaju u čarima i lepotama potpuno zdrave sredine na nadmorskoj visini od 900 metara. Do Kumanice se iz pravca Ivanjice stiže dobrim asfaltnim putem od koga do samog domaćinstva treba preći deonicu nasutog seoskog puta od neka dva kilometra.

Međutim, sav taj trud vredi za početak, bar zbog fenomenalnog pogleda na brdovite predele prekrivene livadama, voćnjacima i šumama, na planine Mučanj i Javor. Vredi i zbog neverovatnog poteza domaćina da na ovoj visini svojim gostima osim smeštaja i dobre domaće hrane, priušte i brčkanje na otvorenom bazenu, sve to za 15 evra dnevno u dinarskoj protivvrednosti koliko staje pun pansion.

Kako bi boravak bio prijatniji, vreme maksimalno ispunjeno osmišljen je i nekoliko izleta, među kojima je izlazak trasiranim stazama na 1200 metara nadmorske visine, odakle se po vedrom vremenu, kako domaćini kažu, vidi pola Srbije kao na dlanu. Boravkom u ovom kraju gosti su u prilici da se upoznaju sa životom ljudi na planini, a tokom šetnji mogu da beru sezonske šumske plodove (borovnice, jagode, kupine, šipurak, jestive gljive (vrganj).

Tekst i foto: Senka Lučić

http://www.politika.rs/rubrike/putovanja/Odmor-u-Kumanici.sr.html