Mar 21, 2016

Beogradski sajam vina

Vinarija BogunovićBeoWine fair, nešto tanji nego lane, bar kad je o izlagačima reč, održan je sedmu godinu zaredom u Beogradu u okviru Međunarodnog sajma turizma. Vinari su dežurali, prolaznici defilovali, radoznalci posmatrali… Samo su se pravi ljubitelji vina i prijatelji vinara uglavnom zadržavali na štandovima i uživali u kapljicama dobrih vina. Pripadnici pomenutih grupacija, izgleda su bili i jedini kupci, ako se prodaja vina na Sajmu, uopšte može smatrati poslom, posebno imajući u vidu troškove koje vinari ovim povodom imaju. Verovatno je to jedan od razloga što je još od 2010. godine kada je Sajam vina prvi put organizovan, popriličan broj domaćih i stranih vinara, umesto u sajamskom delu izdvojenom za vinare, prisutan po štandovima lokalnih zajednica i zemalja na čijoj teritoriji proizvode vina. Inače, prema podacima organizatora Sajma vina, ove godine u Beogradu se predstavilo 130 izlagača iz 11 zemalja i lako je zaključiti da je svima isti cilj – promocija vina i etiketa, a prodaja će valjda uslediti nakon toga.
Zajednički nastup vinara iz Župe

Domaći vinari, osim pojedinaca (Zvonko Bogdan, Kovačević, Bogunović, Mačkov podrum), uglavnom su imali zajedničke štandove (Šumadija, Župa, Kosovo i Metohija, Zeočki vinogradi), takođe i vinari iz Republike Srpske i susedne nam Hrvatske. Crnogorske Plantaže standarno su se samostalno predstavile na povećem, moderno opremljenom štandu po principu „ima se, može se”, što je zbog pozicije koju imaju na tržištu odavno normalan i opravdan potez…

Vinsku priredbu ovog tipa, pratila je i dodela priznanja za kvalitet sajamskih vina. Za Beo wine chalenge cup 2016. prijavljeno je 101 vino, a ocenjivanjem vina, opet prema informaciji organizatora, bavio se Međunarodni žiri sastavljen od enologa, stručnih ocenjivača i degustatora.


U kategoriji roze vina prvo mesto i srebrnu medalju odnela je vinarija Do kraja sveta iz Kovilja za vino Aura iz 2015. Na drugom mestu i sa srebrnom medaljom iz Beograda su otišli vinarija N.D.- DSK Dobra voda kod Jagodine za vino Adora roze iz 2014. i Vinska klet Goriška brda iz Slovenije za vino Roze querkus iz 2015. Treće mesto i srebrna medalja pripalo je podrumu Vinarija Vinis (Dobra voda kod Jagodine) za Vinis roze iz 2014. Šampionska titula u ovoj kategoriji nije dodeljena, jer nije bilo vina ocenjenih zlatom i nije bilo serije veće od 10 uzoraka.

U kategoriji belih vina prvo mesto, zlatna medalja i šampionska titula pripalo je Kraljevskoj vinariji Topola za Pinot blan iz 2015. Drugo mesto i zlatnu medalju osvojila je vinarija Molovajneri iz Molovina zaINAT iz 2012.  Treće mesto i zlatnu medalju osvojila je vinarija Vinska klet Goriška brda iz Slovenije za Sivi pinot bagueri iz 2012.

U kategoriji crvenih vina prvo mesto, zlatna medalja i šampionska titula pripali su vinariji Dibonis Wineri iz Subotice za Di syrah iz 2009. Drugo mesto i zlatnu medalju osvojila je vinarija Bogunović iz Beograda za Bogunović Cabernet Sovignon iz 2012. Treće mesto i zlatna medalja pripalo je Vinariji Agricole Alberto Longo iz Italije za Amarone dell Valpolicella iz 2008.


 
By On  

No comments:

Post a Comment