Aug 25, 2015

Чачак: Некад конак Обреновића, данас Народни музеј





      Конак Јована Обреновића саграђен 1835. године најстарија је стамбена зграда у Чачку, а у којој се од 1953. године налази Народни музеј. Зграда правоугаоне основе са испадом и диванханом изнад улаза подигнута је у стилу оријентално-балканске архитектуре карактеристичне за период владавине кнеза Милоша. Високи подрум конака има засебан улаз и озидан је каменом, а таванице су од дрвених греда. Поред хола у приземљу су још три просторије, а у једној од њих је богато декорисана пећ. До спратног дела конака где већина соба има декорисану таваницу, а који је некада служио за становање и пријем гостију води дрвено степениште. Према записима, конак је изграђен у веома кратком року. Градња је почела у марту, а већ у септембру месецу исте године Јован Обреновић је набављао стакла за прозоре и алке за врата и долапе што је значило да је радовима дошао крај. Спољну фасаду изнад улаза на југоисточној страни грађевине и између два прозора и дан данас краси грб генерала Јована Обреновића, команданта Моравско-подерињске војне команде. Међутим, господар Јован Обреновић, рођени брат кнеза Милоша је само кратко живео у конаку, негде до 1842. године када је са породицом напустио Чачак у који се више није ни враћао. Конак је касније прво постао седиште Окружног начелства, затим је у њему била смештена жандармеријска чета па школска поликлиника. 



      Коначно, одлуком главног одбора од 30. августа 1952 године, долази до оснивања Народног музеја у Чачку, а прва стална поставка за јавност је отворена баш у конаку Јована Обреновића 1953. године. Од тада па до данас Народни музеј, како нам је рекла Делфина Рајић, историчар уметности и директор ове установе има задатака да сакупља, чува и излаже музејску грађу са територије љубићског, трнавског, таковског, драгачевског и моравичког краја. Запослени у музеју су посебно поносни на три целине сталне поставке чачанског краја: од праисторије до краја средњег века, цркве и манастири чачанског краја и устанци и ратови 1804-1941.
 
 
   

      „Музеј у Чачку је установа комплексног типа за заштиту покретних културних добара на територији Моравичког округа. У свом саставу има: одељење за палеонтологију које је недавно основано, за археологију, историју, историју уметности и конзервацију. Имамо богату библиотеку специјализованог типа, фотографски атеље и водичку службу. Године 1961. из музејских збирки издвојена су савремена дела и тада је формирана Уметничка галерија Надежде Петровић. Музеј има око 20.000 предмета, реализовао је пет научних скупова и има изузетно богату издавачку делатност. Од 1969. године, музеј у континуитету издаје научни часопис од националног значаја. У току 60 година постојања, реализовано је 110 археолошких ископавања”, каже директорка чачанског музеја .

       На крају сазнајемо да Чачани и гости града на Морави редовно могу да уживају и у тематским изложбама, а следећа која је у припреми, јесте изложба „Луло моја сребром окована”. Тема су турске луле а на изложби ће учествовати 24 музеја из целе Србије са својим експонатима.






 

 
Награде
Чачански музеј је добитник значајних признања, међу њима су: Орден републике са бронзаним венцем (1978), Вукова награда(1982.) и Октобарска награда (тада) Општине Чачак 1997. године. Ускоро Очекује се да Народни музеј ускоро добије статус установе од јавног значаја, статус какав ће у централној Србији такав имати само музеји у Прокупљу, Новом Пазару и Сирогојну.






 
 


Културно добро

Од свог настанка до данашњих дана конак је претрпео многе измене и преправке, а велики конзерваторскорестаураторски радови обављени су од 1950 до1953. године. Данашњи изглед конак је добио након још једног обнављања у периоду од 1972–1974. године, а у међувремену је у два наврата (1997. и 2006.) извршено препокривање зграде. За културно добро од великог значаја проглашен је 1979. године.



Текст и фото: Сенка Лучић
***април 2013.

No comments:

Post a Comment