Jun 26, 2013

Лазаревац: Подрум Милојевић Зеоке


Zeočki pionir vinskog turizma



     
     Prema o zapisima i arhivi iz 1863 godine, porodica Milojević iz sela Zeoke u lazarevačkoj opštini u ono vreme imala je oko dve motike vinograda i to onog klasičnog na čokot. Vinogradarsku i vinarsku tradiciju godinama unazad neguje i trudi se da sačuva Milovan Milojević sa svojom porodicom. 




     Njegov glavni motiv je ljubav prema ovom poslu, jer je kako kaže rođen je, prohodao i odrastao u vinogradu. Staru meru „dve motike” objašnjava nam kao površinu zemlje koju jedan čovek za dan možgao da prekopa motikom. Po tome, Milojevići su u ono vreme imali pod vinogradom površinu koju dva čoveka mogu da prekopaju za jedan dan, odnosno oko 20 ari zemlje. 



    



       Danas ova porodica ima dva hektara pod lozom a u vinogradarski posao uključena je cela porodica, supruga, ćerke, zetovi, a poput Milovana u vinogradu su prve korake pravili i njegovi unučići. Pola vinograda je pod stonim sortama, druga polovina pod vinskim, a po čokotu to je dva do pet kilograma grožđa u zavisnosti od godine.

         U prošlosti je u staroj kući Milojevića postojao vinski podrum u kamenu, i tu tradiciju je Milovan želeo da oživi, te je u sklopu nove kuće napravio skroman podrum za degustaciju vina i kao pionir u ovom poslu u lazarevačkoj opštini i u zeočkom vinogorju, otvorio vrata svog doma za sve ljubitelje vina. Cilj im je da spoji vinski put od Valjeva do Lazarevca. Sala može da primi do 40 ljudi, mada ko želi u kapljicama vina može uživati i u samom vinogradu koji se nalazi tik uz kuću. Želja ovog uzornog domaćina je da zeočki vinogradi o kojima se kod nas čak i uprkos dugoj vinogradarskoj tradiciji malo zna, kroz kvalitetna vina pronađu svoje mesto na vinskoj mapi Srbije. U znak dobrodošlice, druženje kod Milojevića uvek počinje pogačom, solju i slatkim od grožđa. Za potpun vinski ugađaj ili da nekog zbog daljeg putovanja ne uhvati vino, domaćini će vrlo rado ponuditi domaći hleb, pršutu, sir, kajmak, možda i nešto konkretnije ako gosti izraze takvu želju.     
   
 


     Ako požele, gosti mogu direktno od domaćina kupiti vino proizvedeno na tradicionalan način i uz pomoć struke sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, kako Milovan kaže od probranih sorti grožđa.

     
Kroz razgovor, Milovan tek skromno provlači da ima i vranac koji je više puta na različitim ocenjivanjima vina nagrađen. O tome svedoče pehari i diplome na zidovima u novootvorenom podrumu u etno stilu, gde se prepliću kamen, drvo, loza...


     Kako je registrovan kao domaćinstvo, vino na takmičenja šalje preko Udruženja vinogradara, vinara i ljubitelja vina „Zeočki vinogradi”. Poslednje nagrade stigle su sa ocenjivanja u Aleksandrovcu, u odnosu na Zeoke mnogo poznatijeg vinogradarskog i vinarskog područja. Na ocenjivanje je Udruženje poslalo sedam vina, a kući su se vratili sa isto toliko nagrada: četiri bronze, dva srebra, i jedno zlato za kaberne sovinjon barik berba 2011. godine iz podruma našeg sagovornika.


      To je pokazatelj da su vinari iz zeočkog kraja sa kvalitetnim vinima stali rame uz rame sa svim vinarima, bez obzira iz kog vinskog regiona Srbije dolaze. Zeočka vina iako se proizvode u malim količinama, počinju da se prepoznaju i uvažavaju a deo zasluga viri , pa i sam Milojević, pripisuju podršci lokalne samouprave koja je rešena da maksimalno pomogne vinare u lazarevačkoj opštini.



Tekst i foto: Senka Lučić

Politika/dodatak Putovanja 
Objavljeno 26.06.2013.




Вршац: Поглед са крова Војводине