Dec 16, 2009

Србија на карти европских пешачких рута


      Планинарски савез Србије од пре две године је пуноправни члан Европске пешачке асоцијације (основана пре 40 година са седиштем у Прагу) и од тада се водила борба да неки од 11 европских пешачки путева, прођу и кроз Србију. Иначе Планинарски савез Србије има 17.000 чланова у 165 друштава, односно добру инфраструктуру распоређену по целој Србији.
     Према речима Бориса Мићића, председник Планинарског савеза Србије, уз помоћ комисије за европске путеве у томе се и успело, тако да је у октобру ове године званично одобрено да два европска пешачка коридора прођу преко територије Србије.
– То су путеви Е4 и Е7 с тим што један иде Источном, а други Западном Србијом. Европским пешачким путевима се крећу туристи, планинари, спортисти који желе да пређу одређену дистанцу у континуитету или за викенд или за један дан – све је ставар слободне воље и времена. На тим путевима мора бити обезбеђено добар смештај и наравно пансиони за исхрану, што је врло значајно за нас јер ћемо тако подићи ниво услуга, посебно у пределима где тога раније није било, истиче Мићић.
    Циљ је да путеви воде кроз природу (никако асфалтом), односно подразумевају близину културно-историјских споменика, планина, бања, како би код нас дошао што већи број туриста пешака. Они важе за врло захвалне госте, јер схватају значај очувања животне околине, тиме што је не угрожавају и не остављају отпад.
     Од почетка је присутна подршка Сектора за туризам Министарства економије и регионалног развоја, и заједничким снагама се настоје да овај пројекат спроведу до краја, а самим тим и промовишу на домаћем и међународном тржишту. У том правцу према речима Горана Петковића, државног секретара за турузам, потребно је урадити трасирање и добру сигнализацију путева, детаљне карте у папирном и електронском облику, како би пешаци знали куда да се крећу, где да ручају, спавају, купе сувенир, шта да посете...Туристи овог типа су добри потрошачи, због чега се апелује на мештане да не дирају сигнализацију која ће бити постављена, јер им она може довести госта на врата, односно зараду на кућном прагу.
-----------------------------------------------
Европски пешачки коридори Е4 и Е7
     Е4 полази од Гибралтара и протеже се преко Пиринеја и језера Констанца и Балатон па све до Србије где на источној страни започиње од Кањиже. Даља траса води преко Царске баре, Београда, Ђердапа до кањона Јерме, где прелази у Бугарску и пут даље наставља у правцу грчког острва Крита све до Кипра.
     Е7 започиње на Канарским острвима у Атлантику, па се преко медитерана, Андоре и Француске, протеже дуж италијанског језера Гарда и јужне Мађарске. Следи територија наше земље и поменута западна варијанта која полази од Палића, па преко Бача, Новог Сада, Засавице, Рајца и Златибора, наставља до Сопотнице, затим Ђавоље Вароши и Власине до најјужније планине Дукат, одакле поново води у Бугарску.
Сенка Лучић
објављено: 16/12/2009