Apr 14, 2010

Ваљево: Срце дивље Србије

    
    
     Одувек су Ваљевске планине биле уточиште викендашима и изазов туристима у потрази за очуваном природом и миром.Права места за то су. Рајац и Сувобор, Маљен са својом оазом Дивчибаре, зимзелени Маглеш, ветровити Повлен, брдовити Јабланик и стеновити Медведник, затим прелепи кањон реке Градац, импозантна Петничкапећина, сликовита Торничка Бобија и неописиви кањон Трешњице.
       Поменуте природне лепоте биле су водиља групи људи да у духу авантуризма присутног код скоро сваког човека, крену у њихову промоцију и да искуство и знање стицано годинама у домаћим и међународним експедицијама (инструктори спелеологије, алпинисти и кањонаши), радо поделе са остатком авантуристички настројеног света.                                                                             Према речима Ивана Настића из Wild Serbia тима, посетиоцима Ваљевских планина ,,Срце дивље Србије” показаће кроз освајање вертикалних стена, спуштање низ водопаде кањона, истраживање непознатог пећинског света и природе од које застаје дах. То је само део авантуре и начин да се отворе нови хоризонти вертикалног света.
     Наша идеја је да кроз једнодневне и вишедневне програме прилагођене афинитетима полазника представимо праву авантуру! После само два сата вожње од Београда или три од Новог Сада свима који дођу у овај крај пружићемо незабораван сусрет са дивљом природом, прелепим кањонима, пећинама и стенама. За учешће у овим активностима са различитим нивоом екстремних садржаја, није потребно претходно искуство у природи или посебна физичка кондиција. Оно што је сигурно, забаве и адреналина неће недостајати, каже наш саговорник.
-------------------------------------------------
Пећинско ватрено крштење
     Поменути тим сваког месеца организује и незаборавну Спелео авантуру, као једнодневну авантуру или као део програма који траје више дана, а која никог неће оставити равнодушним. Драперије, стубови, сталактити, сталагмити, велике дворане, уски канали...сви ти чудни облици који постоје у пећинском свету...У кретању кроз пећину, користе се ужад и опрема за пењање и спуштање низ стене. Наравно, не иде се одмах у велике подухвате и управо због тога, пећина је пажљиво изабрана за прво ,,ватрено” крштење. У поподневним сатима, после тумарања по пећини, одмора и обилног ручка, прелази се на други сегмент авантуре: облаче се појасеви, ставља „осмица”, шлемови и тада почиње абзајл, адреналински доживљај на стени високој 30 метара! За оне који не знају, абзајл представља технику спуштања низ уже уз помоћ одговарајуће опреме.
Кањонинг авантура
     Љубитељима кањонинга, спорта који се захваљујући својој популарности брзо развија и приступачан је свим активним особама са смислом за авантуру у зависности од временсих прилика, негде од половине априла на располагању ће бити и овај вид занимације. Пратећи природан смер кретања низ кањон, кањонинг представља комбинацију спуштања низ водопаде уз помоћ ужета, скакања у базене са водом и клизање низ природне тобогане које је вода вековима вајала у стени. Доживљај силине воде која кваси тела испод водопада високих и по 20 метара, прави је начин за расхлађивање за време спарних и врућих дана!
Сенка Лучић
објављено: 14/04/2010