Mar 21, 2016

Mitrovićeve zebre

foto M. K.Više od dve decenije akademski slikar Miloje Mitrović iz Valjeva realizuje svoj umetnički projekat ,,Zebra na zebri“ u više gradova u Srbiji i nekoliko u regionu. Reč je o akciji oslikavanja pešačkih prelaza kojom se nastoji da ovaj vid horizontalne saobraćajne signalizacije bude vizuelno upečatljiviji, prvenstveno za mališane, decu predškolskog i školskog uzrasta. Mitrović za oslikavanje koristi visokokvalitetne boje atestirane za korišćenje na asvaltnim podlogama, što oslikane motive čini postojanim na duže vreme.

 zebre-kompoizicija-2-ulje-na-platnu



Ceo postupak obavlja na licu mesta što je do sada, u gradovima gde je Mitrović oslikavao zebre, privuklo veliku pažnju i naišlo na odobravanje meštana svih generacija. Ni medijska pažnja nije izostajala jer su njegove zebre brzo postajale neka vrsta turističke atrakcije, mesto za fotografisanje i mesto sastanka. Pozitivne reakcije na oslikane zebre inspirisale su nas da ovim putem pružimo podršku Mitroviću, odnosno pozovemo lokalne samouprave da likovnim događajem ,,Zebra na zebri“ obraduju svoje stanovništvo, daruju im vizuelno atraktivnije, upadljivije i bezbednije pešačke prelaze.

Miloje Mitrović je završio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafike u klasi profesora Božidara Džmerkovića. Živi u Valjevu,a zaposlen je u Osnovnoj školi „Mile Dubljević” u Lajkovcu kao profesor likovne kulture. Osim što ukrašavaju pešačke prelaze, zebre su čest motiv na platnima koja Mitrović s puno ljubavi oslikava.

(Fotografije/arhiva M.Mitrović)
*By On


No comments:

Post a Comment