Sep 18, 2013

Morahalom: Brčkanje u komšiluku







Брчкање у комшилуку

        Иако бање у Србији важе за изузетан туристички ресурс, мало који од домаћих центара може се похвалити организованом дневном посетом од минимум пет аутобуса пуних туриста и реком аутомобила са регистарским ознакама неколико земаља.  

     Једна бања ипак може, али не у Србији већ у комшилуку, у суседној нам Мађарској. Реч је о бањском центру Ержебет у малом месту Морахалом удаљеном свега 15 километара од граничног прелаза Хоргош и 22 км од Сегедина. 


        Тамо се сваке суботе у току године, а у току лета и четвртком, чак и упркос гужвама на граничним прелазима, препуштени благодетима термалних вода, поред осталих посетилаца, брчкају бројни српски излетници.



     Ако се осврнемо на предходно поменутих пет аутобуса са у просеку око 50, а често су у игри дабл декери са 80 путника, мало математике можда може натерати запослене у нашим бањским центрима да се запитају „шта то Мађари имају што ми немамо”. И не само њих, већ и оне који управљају са неколико „великих” аква центара широм наше земље.

Зашто?

    Врло занимљив комплекс Ержебет састављен је од: лечилишта, више од 20 отворених и затворених базена, 11 сауна (инфра и финска), парних купатила, довољно кабина за пресвлачење, тушева и тоалета… 

 


     Коришћење лежаљки је бесплатно, а ако неко не заузме на време, исте може унајмити у малим трговинским радњама које поред плажних реквизита нуде занимљиве сувенире и остале „мамипаре”. За потпуно опуштање довољно је само уз себе имати изабрано друштво, пешкир и новац за дневни трошак. „Све остало, потпуно је безбедно у гардероби у склопу које постоје сефови чије је коришћење бесплатно. 
      И све то за само пет евра колико кошта појединачна целодневна улазница (за групне посете) за одрасле, што је знатно повољније од цена код нас” каже Драгана Продић, пратилац групе београдске туристичке агенције Травелино.
      Примера ради, чак и са плаћеним аутобуским превозом од 1.250 динара, српском излетнику испадне повољније брчкање у Морахалому него у Бачком Петровцу или Аранђеловцу.

     Притом, код нас се не може унети ништа од своје хране и пића, а код Мађара је дозвољено и људи потпуно опуштено долазе чак и са ручним фрижидерима.
   

      То не значи да не троше новац, о чему најбоље сведочи гужва у бројним угоститељским објектима где се по врло приступачним ценама може попити пиће, ручати, појести сладолед...


   


      Поред класичне понуде брзе хране и специјалитета мађарске кухиње, стиче се утисак да мало ко од купача може да одоли укусу врло занимљивог оброка под именом „лангош”. 





       У питању је велики „тањирасти” уштипак, преко кога иде мало соли, прелив од белог лука, павлака, много ренданог качкаваља и кечап, комплет за 460 форинти.





 


Водене атракције

    Укупна површина базена у бањи Ержебет је око 2.200 метара квадратних и у њима је искључиво термална вода која делотворно делује код лечења обољење кичме, реуматских и гинеколошких проблема. Поред сваког базена постоје основни подаци о саставу, температури и дубини воде, као и оптимално препоручено задржавање у базенима. У већини базена постоје хидромасажери и „водени топови” за рамена и леђа.






   

   Главне атракције у затвореном делу јесу велики тобоган, и „луда река” која великом брзином струји у круг. На отвореном занимљивости је напретек: водене печурке и настрешнице, кугла која прави таласе, шанк базен – брчкање уз модерне звуке и занимљиве коктеле… За потпуно уживање на располагању су и пратеће услуге, типа масажа, маникира, педикира а могу се заказати на лицу места по ценама од пет до 11 евра.









Форинте и платне картице

Плаћање је искључиво у домаћој валути а један евро вреди око 275 форинти. Новац је најбоље заменити чим се пређе мађарска граница јер је курс нешто повољнији него у самој бањи и хипермаркетима у које се у повратку свраћа углавном у ситне набавке.

Текст и фото: Сенка Лучић

Објављено 18.09.2013. /ПОЛИТИКА/додатак Путовања