Aug 30, 2009

Топола: У славу грожђа и вина

        Опленачка берба је само један од повода да се да се пође у Тополу и Опленац
     Октобар само што није, а у Тополи се полако приводе крају припреме за овогодишњи тродневни фестивал вина и виноградарства, 46. Опленачку бербу заказану за 9, 10 и 11 октобар. Ову манифестацију Шумадинци једноставно зову Вашар у Тополи, а његово одржавање датира још из времена кнеза Александра Карађорђевића. Сама реч вашар синоним је богате народне светковине која је прерасла у значајан туристичко-привредни догађај о чему из године у годину сведочи све масовнија посета. Осим величанственог вина, коме нису знали да одоле ни европски краљеви, Топола је место у коме се у јесењим октобарским данима уз игру, песму, домаће специјалитете, добродошлицу и предусретљивост шумадијских домаћина, може уживати у свему ономе што нас подсећа ко смо и одакле потичемо. У време бербе у Тополи се одржава и 37.Сабор народног стваралаштва Србије, манифестација која даје посебан печат и културно оплемењује Опленачку бербу. Сабор народног ствараластва Србије већ годинама уназад помаже да се наше културно наслеђе приближи свим генерацијама.

  Организатори ове манифестације су Општина Топола, Савез аматера Србије и Туристичка организација „Опленац” из Тополе. Опленачка берба је само један од повода да се да се пође у Тополу и Опленац, али се посета може искористити и да гости упознају овај крај проткан историјским споменицима и баштином, сведоцима најзначајнијих догађаја наше историје.

     Полазна тачка углавном је Карађорђев град саграђен између 1811. и 1813. године. Његовим центром доминира споменик Карађорђу подигнут у новије време недалеко од конака са кулом, Карађорђеве цркве и некадашње школе. Широком, помало стрмом стазом поред утврђења стиже се до Виноградареве куће из 1911. и капије Задужбине Краља Петра Првог Карађорђевића. Један од најпосећенијих споменика културе не само на Опленцу, већ и у нашој земљи је задужбинска Црква Светог Ђорђа, која ма са које стране да се прилази Тополи, плени величанственим изгледом, архитектурим и белином венчачког мермера. Наспрам цркве је Петрова кућа из 1912. године, данас музеј – галерија, а у непосредној близини налазе се Краљева вила и вила Краљице Марије, које повезује „Стаза љубави”. Обилазак комплекса од прошле године обухвата и посету Музеју вина у Краљевом подруму. Све ово може се видети у току једне лагане шетње, или пак вожњом туристичким возићем.

--------------------------------------------
У сусрет новом рекорду

      Прошле године Опленачка берба је оборила рекорд посећености. Тополу је
посетило 160.000 гостију, продато je 15.000 литара слатког вина „шире” и 42 хиљаде килограма грожђа. Ове године организатори очекују да тај број буде премашен јер је све више посетилаца који у овим временима модерне технологије и брзог живота имају потребу да се бар на пар дана зауставе у времену. Да обогате себе, осете укус домаћег и мирис природног, да окрепе душу и потстакнете чула, да једноставно уживају на онај добар проверени начин на који су уживали наши преци...

С. Лучић
објављено: 30/09/2009