Aug 31, 2015

Сремска Митровица: Сунчани сат у Музеју Срема




     Копајући темеље за своју кућу у северозападном делу града, према локалитету Јупитерово светилиште у близини хирушкг блока болнице у Сремској Митровици, један човек је на свом плацу открио композицију од три скулптуре. Плашећи се да ће прича о проналаску зауставити планирану градњу, једно време је ћутао о свом проналаску. Ћутао је  све док се за пронађене елементе није појавио купац са жељом да их угради у своју викендицу. Срећом, ову помало чудну идеју, откупом скулптура предухитрили су људи из Музеја Срема. Случајни проналазак данас је највреднији експонат у лапидаријуму.






  

 „Реч је о композицији која приказује Атласа како држи шкољку сунчевог сата на плећима. Друга фигура је Херакле са лављом кожом пребаченом преко десног рамена. Трећа фигура је мало проблематична, могао би да буде Ификле (Хераклов полубрат), али не мора да значи. Композиција је јединствена и многи археолози и познати стручњаци из Лувра који су долазили у музеј кажу да овакве композиције у свету нема, бар је они нису видели. Претпоставке су да је ово дело настало под утицајем Мале Азије... Било како било, оно што је интересантно је сам сат (на позадини). Сфера сата је оштећена, недостају рани јутарњи и касни поподневни сати, али се у центру јасно види рупа у којој је била казаљка”, каже Павле Поповић, археолог у Музеју у Срему у Сремској Митровици. 






  
 Иначе, сатни механизам у облику шкољке је интересантан и по једној хоризонталној линији која означава географску ширину Сирмијума (данашње Сремске Митровице). Сат је конструисан тако да апсолутно тачно показује локално време за становнике Сирмијума. Сваког првог дана пролећа и сваког првог дана јесени у време равнодневница, сенка казаљке, ако је сунчан дан, морала је да падне на ту линију. Исклесан је од квалитетног мермера, а његов настанак везује се за крај првог и почетак другог века.





 *** Аутор текста и фотографије С.Лучић
Објављено 17.10.2012. Политика/додатак Путовања

No comments:

Post a Comment