Aug 25, 2015

Bremen: Moto i simbol jedne gimnazije




     U parku preko puta gradske hale i u neposrednoj blizini glavne železničke stanice u centru Bremena (Nemačka), nalazi se upečatljiva figura slona, visoka skoro deset metara.
Slon je rad minhenskog vajara Frica Bena iz 1931. godine, a na ovoj lokaciji zvanično je, od strane nemačkog kolonijalnog društva Bremena postavljen godinu dana kasnije kao spomenik svim žrtvama kolonijalne vladavine Nemaca i svih drugih zemalja. Osim što je spomenik, slon je i simbol Gimnazije Herman Beze koju od parka deli istoimena ulica.. Gimnazija je 2005. godine proslavila sto godina postojanja. 


    




 Do izgradnje zgrade u kojoj je Gimnazija danas došlo je zbog toga što su krajem 19. veka postojeći kapaciteti srednjoškolskih objekata sa određenim usmerenjima postali nedovoljni u odnosu na interesovanje učenika za upis. To je bio dovoljan razlog da se 1901. godine raspiše konkurs za dve nove zgrade u kojima će biti gimnazija i srednja škola. Krajem naredne godine počeli su pripreme za izgradnji po projektu koji je pobedio na konkursu za novu srednju školu, a u čijoj su izradi učestvovali Pаul Kranc, Ferninand Keler i Oto Grefel, arhitekte iz Šarlotenburga. Već karajem 1905. u novoj zgradi je počela da se organizuje nastava, mada je zvanično otvoranje tadašnje srednje škole u renesansnoj građevini usledilo u aprilu 1906.godine.






        Zgrada se proteže na spoju dve ulice, a sam ugao osnovna četiri nivoa objekta sa mnogo prozora karakterističan je po bakarnom tornju na tri nivoa. U visinini tornja, pod krovnom kosinom pokrivenom crvenim crepom nalaze se još tri spratne zone što zajedno sa fasadom prepunom ukrasa ovoj zgradi daje skladnu celinu. 



 
Na delu fasade na strani gde je glavni ulaz, a nešto bliže tornju, u kamenu je na latinskom jeziku uklesan moto škole „Non scholae sed vitae” u sličnoj verziji poznate Senekine poslovice „Non vitae sed scholae discimus”. U slobodnom prevodu moto škole je „Ne za školu, nego za život” što je direktna poruka učenicima da u ovoj školi stiču znanje – uče, ne za školu, već za život.




     U toku Drugog svetskog rata zgrada škole je pretrpela manja oštećenja koja su vrlo brzo sanirana. Inače, škola je od osnivanja čak 12 puta menjala ime. Prvobitno je bila samo Srednja škola, a poslednja promena imena desila se 2005. godine i od tada je zvanično Gimnazija Herman Beze. Ime je dobila po učitelju muzike koji je u ovoj školi radio od 1907. do 1933.godine. Njegovo ime takođe nosi i ulica u kojoj se Gimnazija nalazi. Od 1977. ova zgrada je pod zaštitom i prva je školska zgrada u Bremenu koja je svoje mesto dobila na listi kulturnih spomenika. 

Tekst i foto: S. L.
(Posle turneje po Nemačkoj)

No comments:

Post a Comment