Jul 29, 2015

Ненад Станковић: Свака жена неког чека

http://nenadstankovic.net/



Свака жена неког чека

     Жена је велика инспирација уметника и није случајно што је женска лепота толико заступљена у историји сликарства, уметности уопште. Овим речима причу о женама започиње сликар и доцент на Акадамији класичног сликарства у Сремској Каменици Ненад Станковић чије слике добрим делом красе „чекајуће” женске фигуре венеријанске лепоте.
      „Жена као Венера носи принцип лепоте и естетике у себи и из тих разлога је била и остала велика инспирација уметника. Сама уметност је принцип лепоте и због тога је увек присутна жеђ уметника за женском лепотом, а жена уопште све присутна у уметности. Женски принцип је одувек био велики покретач, окидач великих дела. Све оно што су мушкарци стварали кроз време и око чега су се борили кроз историју, било је иницирано женом”, каже Станковић.
     А кад су жене у питању, оно што је код мушкараца заступљено, првенствено је принцип жене као мајке. „Од прастарих времена величан је принцип мајке као творитељке новог живота, а затим принцип – жена велика љубав (љуба) и принцип жене љубавнице. То су практично три велика утицаја жена на мушки пол и то је обележило цивилизацију. Заиста, то је тако. Сви смо мање више прво под утицајем мајке, потом жене... Али познато је и да је принцип жене љубавнице био доминантан и врло утицајан у важним дешавањима” истиче наш саговорник.
     На крају, како каже, не може а да не истакне српски род, где је принцип мајке одиграо изузетно значајну улогу, јер је на плећима српске жене сачуван српски род. „Наше жене су изнеле сву тескобу и тежину српске историје и без такве српске жене жене мученице, можда српски род данас не би постојао, закључује Станковић, подвлачећи још једном да је улога жене суштинска, божанска.

No comments:

Post a Comment