Jan 19, 2016

Ковачица: Мартин Јонаш









Кућа великих дела

        Плавобели тонови на живописној фасади Спомен куће Мартина Јонаша у месту Ковачица, само су визуелна припрема посматрача за лепоту и богатство које крије њена унутрашњост.

 























      – Ништа чудно ако се има у виду да Јонаш спада у најистакнутије личности како домаће тако и светске наиве. У овој кући није рођен, већ је у њу дошао са супругом и са сином када је имао око 30 година што се некако и поклапа са периодом када почиње озбиљно да се бави наивним сликарством. Потиче из сељачко – занатске породице, а његов отац је био и сељак и занатлија и на неки начин Мартинов даљи сликарски рад карактеришу теме које је, обично вирећи испод стола око кога су се окупљали старији, гледао у детињству. За 40 година свог стваралаштва имао је 450 изложби самосталних и колективних изложби по целом свету, а добитник је и бројних награда и признања. Најзначајније признање је златна медаља за цртеж на међунаородној изложби цртежа 1978. у Милану коју је Мартин добио заједно са Салвадором Далијем, каже кустос Ана Злохова.






        





















    Осим што је био сликар Јонаш је био и велики колекционар и за живота је куповао разне ствари: иконе, осликане украсне тањире, књиге, часописе, слике других сликара наиваца и и академаца... Свака ствар имала је своје изложбено место. 




   
 Кућа је била опремљена изузетним примерцима старог намештаја у који је Јонаш такође пуно улагао, а који и сада изазива дивљење посетилаца спомен куће отворене за јавност у мају 2014. године. Лепота и склад уметничких дела и колекционарских збирки, никог не остављају равнодушним, а неретко утисци посматрача понети из Ковачице послуже и као идеја за неке промене или оплемењивање свог животног простора.

No comments:

Post a Comment