Jun 4, 2008

Црна Гора: Дивља лепота Монтенегра



    На помен Црне Горе прва асоцијација је дуго топло лето на живописној морској обали. Заклоњена од ветрова и таласа, разуђена обала (293 километра) са око 73 километра најлепшег споја сунца, мора и копна, никог неће оставити равнодушним, без обзира за коју од око 170 плажа се определи. Свака има своју драж, било да се ради о градској, хотелској, пешчаној, шљунковитој, каменитој плажи, у шумском, четинарском окружењу или оној у окружењу стогодишњих маслињака.

Херцег Нови

    На потесу од Њивица до рта Мачак на полуострву Луштици има око 70 регистрованих плажа. Једна од најатрактивнијих јавних плажа у општини је „Рафаело”, мада је последњих година урађено пуно на уређењу и опремању осталих.

     Популарно шеталиште Пет Даница спаја Нови са Игалом, медитеранским центром здравственог туризма, а растојање од седам километара добро дође за шетњу, па и за предах у неком од кафића на обали. А уколико желите добро да једете, препорука су ресторани „Леут” и „Белведер”, конобе „Крушо” и „Ферал”, можда ресторан „Акваријус” у хотелу „Александар”. Млади углавном излазе у Форте Маре, дискотеку у истоименој тврђави, потом у дискотеку „Барон” на ривијери, мада им не падатешко ни одлазак у Баушиће у дискотеку „Бабилон”.
У току сезоне локалне агенције организују излете, а најпопуларније дестинације су манастир Острог и Дубровник.
     Пролаз Вериге свакодневно премошћује трајектни прелаз Каменари–Лепетани чиме се прилично смањује растојање до Херцег Новог и околних летовалишта. Трајект иде на сваких 10, а од поноћи до зоре на 20 минута. Цена за превоз путничких аутомобила у једном правцу је четири евра. Постављањем неколико монтажних гаража ове сезоне седобило више местаза паркирање аутомобила.

Бока Которска, Тиват 

     И најмлађи градић у Боки има чиме да се похвали: својим шармом, Радовићима, каменим кућама, старим и по двеста година, у Еко-селу у Горњој Ластви, интересантним археолошким налазиштем „Острво цвећа”(није у туристичкој функцији). Идеално место за фото-сафари, посматрање птица, јесте природни резерват „Солила”, станиште фендака и фламинга.
Препоручује се обилазак Бококоторског залива бродом или воденом кочијом у дневним турама (око седам евра), програм богатог културног лета у Летњиковцу Бућа, незаборавне Тиватске рибарске феште уз бесплатно послужење рибом и вином. Провод на локалу врти се око неколико отворених шанкова са разноврсним музичким жанровима, мада млади свет углавном у ноћни провод одлази у которску дискотеку „Максимус” удаљену десетак минута од Тивта.

Котор, Пераст, Рисан

     Уз которски мол пристају бродови, а радознали туристи чим додирну тло крећу у истраживање града опасаног зидинама. Фотографисање креће од романтичне куле са сатом на главном градском тргу, који и дан-данас показује тачно време. Пажњу плени и Катедрала светог Трипуна из 1166. године, цркве светог Луке и свете Марије, раскошне фасаде Принчеве палате или Наполеоновог позоришта.




     Котор: крузери се одомаћили

Док панорамом Пераста, најбоље сачуване барокне целине овог дела Јадрана, доминира Црква св. Николе из 15. века, то својом атрактивношћу чине два острва у близини: Госпа од Шкрпјела и Свети Ђорђе.

     И некадашњи престони град илирске краљице Теуте, најстарије насеље у Боки Рисан данас је симпатична туристичка оаза.

Будва


плажа Могрен
 
     Будванска ривијера има шеснаест званичних пешчаних плажа, које се по квалитету песка сврставају у плаже прве категорије. 
 
     Јаз, Могрен 1 и 2, Ричардова глава, Словенска, Бечићи, Рафаиловићи, Каменово, Пржно или пак Перазића до, Петровац, Лучице и Буљарице, само су неке од плажа где се током сезоне сјате гости црногорске туристичке метрополе. Томе у прилог иде и широка понуда луксузних хотела, велика концентрација кафића, ресторана и клубова и надалеко познат добар ноћни провод.

Будва – паркинг

    Паркирање за туристе у Будви ове сезоне(од првог маја до првог октобра) на два ударна паркинга у граду кошта 15, односно 12 евра на осталим плацевима Паркинг сервиса. Да би се остварило право на повластицу, туристи морају да приложе потврду да су уредно пријављени као гости хотела или у приватном смештају.

Свети Стефан
 
    Градећи на стеновитом острву заклон од гусара, рибари нису ни слутили да ће једног дана њихово склониште постати град-хотел у коме ће се од радозналих погледа одмарати клијентела одабрана по платежној моћи, имену... Ипак, посебну чар овом високо котираном летовалишту са комфорним вилама и апартманима и даље даје атмосфера мирног средњовековног села.
У непосредној близини је Милочер, некадашња краљевска резиденција, једна од најлепших малих увала Медитерана – Краљичина плажа.

Бар

     Највећу црногорску луку карактеришу старо градско језгро и данашње културно средиште, маслињаци – стабло старо двеста година, које и данас даје плодове, срдачни људи који никуда не журе.

    Најпосећеније летовалиште у близини је Сутоморе, где је добар провод увек загарантован. Од осталих плажа, интересантне су Краљева плажа, Чањ, Маљевик, Златна обала, Црвена плажа, Жутокрлица, Тополица, Велики пијесак, Утјеха...

Улцињ 

    Овај град нуди разноврстан одмор, у зависности од жеља и узраста, мада је најзаступљеније, свакако, купање на пешчаним или уређеним стеновитим плажама у хладовини борића.
Карактерише га Стари град, јединствена ризница културе, а препознатљив је и по најдужој (13 км), популарној Великој плажи. Прекривена најфинијим ситним песком,онаје феномен лепоте града који, одишући оријенталним стилом, има добар ноћни живот, посебно по дискотекама.
Гостима, љубитељима неких других доживљаја, препоручују се различити видови занимације, роњење или посматрање птица у Солани и у делти реке Бојане, на пример.

Ада Бојана

     За ово острво на ушћу Бојане у море кажу да је најлепше у сутон, када се при заласку сунца, невероватном игром боја, небо, море и песак стапају у јединствену романтичну слику.
Нудисти опседају Аду и опуштају се „као од мајке рођени” на пешчаним плажама са карактеристичним сунцобранима од трске и прућа, јашу коње, једре... Својеврсно насеље од сојеница на обалама Бојане чине бројни ресторани где доброј рибљој чорби или неком другом рибљем специјалитету једноставно не може да се одоли.
Ловћен и Цетиње
Изнад Бококоторског залива уздиже се Ловћен са Његошевим маузолејом, а нешто ниже је стара-нова црногорска престоница и колевка црногорске духовности и културе – Цетиње.
Као што зидине старих приморских градова сведоче о њиховој историји, то и Цетиње представља својеврстан град-музеј у коме су у посебним здањима, споменицима културе, смештене музејске јединице Народног музеја Црне Горе.

Скадарско језеро

     Током године у највећем резервату птица у Европи станиште пронађе више од 270 врста птица привучених изобиљем рибе.

    Док пејзаже језера улепшавају острвца Бешка, Морачник и Старчево, са маленим манастирима, позната по дугој традицији монаштва, јединственост овом поднебљу дају сребрни шаран и укљева, радо виђени на трпези.

Ограничено уношење хране и пића

     Од почетка овог месеца ограничена је и количина хране и пића који се могу унети у Црну Гору. Међутим, засадсе још није почело са применом ове мере. Дозвољено је унети сушено воће, поврће, печурке, сирову кафу, зачине, чајеве, укупне тежине до килограм, литар алкохолног пића, два литра другог пића са декларацијом и пет литара воде у оригиналној амбалажи.
    У укупној количини до једног килограма могу да се унесу сендвичи, кекс и слични производи за исхрану.

    У истој тежини могу да се унесу декларисани производи за исхрану деце и дијететска храна која се користи из медицинских разлога.

Еко-такса 

     Од 15. јуна на уласку у Црну Гору плаћаће се еколошка накнада, зависноод кубикаже и тонаже возила: путничка возила, аутобуси и комби возила од 10 до 80 евра; камиони и теретњаци од 80 до 150 евра.

Путовање возом

     Карта у једном правцу од Београда до Бара кошта две хиљаде, а повратна четири хиљаде динара, доплата за кушет је 500 динара, односно 1.245 динара по особи у кабини са три лежаја.
За превоз праћених аутомобила потребно је 2.500 динара уз важећу возну карту.

Авионски превоз 

      Авионски превоз се одвија преко два међународна аеродрома: Подгорице и Тивта. Први је удаљен од Будве 62, а од Бара 65 километара, док је удаљеност тиватског аеродрома од ова два града 20, односно 60, а од Улциња око 84 километра. Са црногорским авио-превозником „Монтенегро ерлајнс” карта у једном правцу на релацији Београд–Тиват или Београд–Подгорица, са припадајућим таксама, кошта 7.300, а повратна у распону од 9.800 до 14.000 динара.

     Исте цене важиће и за летове ове авио-компаније на релацији Ниш–Тиват–Ниш, који стартују од 16. јуна и обављаће се петком и понедељком.
     Вожња кроз тунел „Созина” на путу Подгорица–Бар за путничке аутомобиле кошта 2,5 евра.

Гастро прича

     Сусрет почиње уз црногорску лозу или медовину, док је трпеза шарена колико и сама природа Црне Горе. Континенталном кухињом доминирају традиционална јела: цицвара, врућа погача испод сача, кисело млеко, скоруп из мешине, неизоставни његушки сир и пршут, раштан са сушеном овчетином, јагњетина на сто начина... Жеђ се гаси чувеним никшићким пивом. Уз специјалитете приморске кухиње, разне врсте крупне и ситне рибе, шкољке, ракове и лигње, углавном припремљене на маслиновом уљу, најбоље се слажу вина од аутентичних црногорских сорти.

Црна Гора: више цене смештаја

     У предстојећој летњој туристичкој сезони цене смештаја на Будванској ривијери биће од 25 до 50 одсто више него лане.

     – Цене ће сигурно проредити гужве, јер су оне својеврстан филтер за госте којима су већ уведене посебне таксе за улазак у Црну Гору и забрањено уношење хране – рекао је Радију Слободна Европа Перо Ивковић из агенције „Ципа тревел”.

    Он је подсетио да су цене у тренутку увођења евра као званичне валуте износиле највише 20 евра у приватном смештају, а од 40 до 60 евра у хотелима. – Сада смештај у хотелима кошта од 50 до 120 евра, односно 150 евра у хотелским објектима са четири или пет звездица – казао је Ивковић.

    Приватни смештај у главној сезони може се наћи по ценама од 15 до 25 евра, односно 30 евра у околини ексклузивних Светог Стефана и Милочера, преноси Танјуг.

Сенка Лучић
објављено: 04/06/2008.
 

No comments:

Post a Comment