Mar 11, 2009

Словенија: Бели врхови изнад цветне долине


    За Мозирје кажу да је цветна долина под белим врховима и то није случајно, јер се налази у једној од најлепших алпских долина у Европи, окруженој планинским венцима са свих страна.
Носиоци туризма овог места су Мозиријски гај у самом месту и планински туристички центар Голте, као две најпривлачније дестинације домаћим и страним туристима у потрази за мирним одмором, или пак  пустоловином и адреналином.

    У зимским месецима, од новембра и негде све до половине априла, малу предност ипак има Голте јер се на површини од садашњих 60 хектара и надморској висини од 1.200 до 1.600 метара налази чак 12 километара добрих скијашких стаза.





   Голте ради од 1969. године, као једно од најпопуларнијих скијалишта и излетишта. У односу на тај период овде је на сваком кораку видан напредак, од инфраструктуре, модернизоване жичаре, до топова за вештачко заснеживање, табача снега, моторних санки... У плану је и проширење центра на око 80 хектара, проширење смештајних капацитета и још богатија понуда постојећег хотела Голте... Садашњи изглед помало подсећа на једно од најпризнатијих скијалишта у Доломитима, италијански Кронплац.

    До скијалишта се углавном стиже жичаром, а вожња за одрасле у једном правцу кошта пет евра. Почетна станица и укрцавање у кабину која прима 51+1 особу је у селу Жековец на надморској висини од 495 метара. После осам минута вожње стиже се на надморску висину од 1.410 метара до хотелског комплекса Голте. Даље до највишег врха Медведјак (1.572 метра) вози истоимена троседежница. До хотела постоји и прилаз за аутомобиле али је за ту авантуру, како смо сазнали, поред доброг аутомобила и комплетне зимске опреме, за сада неопходно и много храбрости.

    Осим уживања у снежним чаролијама, туристички центар по ведром времену пружа изузетан панорамски поглед на Савињску долину, део Алпа (коме скијалиште припада), Загреб...

    Поред скијаша, пространи и динамични терени све више освају сноубордере, који одважно сурфују на својим даскама.

     Међутим, ако неким случајем немате опрему, нисте ни скијаш ни бордер, а спуст низ снежне падине вас баш мами немојте оклевати. У склопу хотела врши се најам опреме, а инструктори су увек расположени да вас стрпљиво обуче првим корацима.

   Од почетка ове недеље и све до половине априла полупансион по особи у хотелу Голте у собама прве категорије кошта 37 евра. Имајући у виду  и остале трошкове нешто повољније може се проћи избором неког од пакета из понуде. Примера ради, дводневни пакет је 70, четвородневни 135, шестодневни је 195 евра по особи.

    Смештај је могућ и у још неколико објеката на планини, мада гости често одседају и у мањим хотелима, попут Бенде у Мозирју.

С. Лучић
објављено: 11/03/2009
 

No comments:

Post a Comment