Dec 10, 2008

Јахорина: Зимовање без визе


Одлични терени на више од 20 километара уређених стаза за алпско скијање, повезаних жичарама и ски – лифтовима укупног капацитета 7.500 скијаша на сат
    На помен Јахорине прва асоцијација буду Зимске олимпијске игре одржане сада већ давне 1984. године. Међутим, мало је познато да су још 1923. године ову планинску лепотицу почели да посећују први скијаши из неких тридесетак километара удаљеног Сарајева и да је те године на Јахорини подигнут први хотел. Од тада је ова планина постала омиљено боравиште заљубљеницима у зимске спортове, рекреативцима али и врхунским спортистима, јер како мештани кажу само Јахорина има Рајску долину. Највиши врх је Огорјелица са надморском висином од 1916 метара, а кад крену снежне падавине које умеју да потрају и до краја априла месеца, скијашска сезона потраје читавих 180 дана.


     Право задовољство скијашима причињавају одлични терени на више од 20 километара уређених стаза за алпско скијање, повезаних жичарама и ски – лифтовима укупног капацитета 7.500 скијаша на сат.


     Права дивота је што је већина стаза тик уз смештајне капацитете. Посебан доживљај је ноћно скијање, јер су многе стазе осветљене, а једна од најлепших јесу Пољице. Стазе за скијање су различите тежине тако да своје прохтеве могу задовољити и почетници и врхунски професионалци, док љубитељи екстремних спортова могу уживати у вратоломијама на стазама за сноуборд, скакаоници или леденој стени за пењање. Ко баш нема петљу за поменуте активности увек ће пронаћи своје парче планине за безбрижан спуст на санкама…
За оне који желе да савладају или усаврше скијашко умеће на располагању су часови скијања, а цене у ски школама у зависности од броја особа (1, 2, 3) крећу се од 30 до 50 конвертибилних марака. За четири и више особа тарифира се по 10 до 15 по особи, с тим да гости неких пансиона и хотела имају попусте од десет одсто.


     Поседовање сопствене опреме никако не сме бити препрека за одличан провод на снежним падинама, тако да без обзира где сте смештени широм планине можете изнајмити одличну ски и сноуборд опрему по релативно приступачним ценама. Тако је примера ради за ски комплет на један дан потребно 20 до 25 конвертибилних марака, а седам дана кошта 100 до 140.  Дневни најам скија је 12-15, а седмодневни од 70 до 90 конвертибилних марака у зависности од класе и термина изнајмљивања, као и величине скија (одрасли и деца).

     Кад смо већ код цена ваља напоменути да дневни ски пас у периоду 27.12.– 17.01. за одрасле стаје непуних 18 евра, а за децу до 14 година 12.80 евра, док је  ноћно скијање за све 9.20 евра. Сезонску карту одрасли плаћају 271, а деца 163.60 евра.

     За предах у току скијања на располагању су сунчалишта и грил кућице поред стаза са великим избором топлих и хладних напитака, и добром понудом хране, на првом месту јела са роштиља и неизоставног босанског ћевапа. Најбољи провод је у дискотекама „Борд" и „Лавина", а за нешто мирнију варијанту и провод у приснијој атмосфери, право прави избор је етно-кафе „Пеги”.
Јахорина је посебно омиљена туристима из Србије зато што је за путовање довољна само лична карта и није потребна виза. Друга предност је близина тако да је на Јахорину можда најбоље кренути сопственим возилом опремљеним адекватном зимском опремом. Ни вожња аутобусом не би требала да буде проблем, јер примера ради аутобуси из Београда удаљеног неких 320 километара возе готово читавог дана све до касних вечерњих сати.

     Једино је пожељно на време обезбедити смештај у неком од модерно опремљених хотела, приватних пансиона или скромних кућица. Просечна цена полупансиона стартује од 25, а у зависности од објекта и периода који изаберете може бити и до 60 евра по особи. Најам апартмана креће се од 70 до 100 евра, викенд кућа у зависности од капацитета од 90 до 310 евра. Полупансион у двокреветној соби у хотелу Бистрица у Олимпијском центру Јахорина у овом тренутку кошта 79 КМ (40.40 евра). После тога, све до 17. јануара смештај на бази полупансиона коштаће 107 КМ (54.70  евра) по особи плус 2.50 КМ (1.25 евра) дневно за боравишну таксу и осигурање. Доплата за новогодишњу вечеру у просеку стаје око 100 конвеертибилних марака.

Сенка Лучић
објављено: 10/12/2008
 

No comments:

Post a Comment